Oamenii de ştiinţă englezi şi germani au descoperit o nouă abordare fără antibiotice care ar putea ajuta la prevenirea şi tratarea unuia dintre cei mai răspândiţi agenţi patogeni, folosind nanocapsule fabricate din ingrediente naturale.
Helicobacter pylori (H. pylori) este un agent patogen purtat de 4,4 miliarde de oameni la nivel mondial, cu cea mai mare prevalenţă în Africa, America Latină şi Caraibe.
Deşi majoritatea infecţiilor nu prezintă simptome, dacă este lăsată netratată bacteria poate provoca inflamaţii cronice ale mucoasei stomacului, ulcere şi este asociat cu un risc crescut de cancer gastric.
În 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus H. pylori pe lista sa de ”agenţi patogeni prioritari” rezistenţi la antibiotice - un catalog de bacterii care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătatea umană şi care au nevoie urgentă de noi tratamente.
Tratamentele actuale implică terapia multi-ţintă cu o combinaţie de antibiotice, dar acest lucru a promovat apariţia tulpinilor rezistente la medicamente.
Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă abordare fără antibiotice, folosind doar ingrediente alimentare de calitate şi produse farmaceutice, care nu sunt toxice şi sunt sigure pentru consum, pentru a fi folosite ca supliment pentru a completa terapiile actuale cu antibiotice.
Noua terapie este administrată prin miliarde de nanocapsule grupate, care sunt mai mici decât celulele sanguine umane şi împiedică bacteriile să se ataşeze şi să infecteze celulele stomacului.
Echipa, care include cercetători de la universităţile din Leeds, Münster şi Erlangen, speră că nanocapsulele ar putea fi utilizate ca măsură preventivă, precum şi pentru a ajuta la eradicarea H. pylori şi la reducerea tulpinilor rezistente la antibiotice.
Nanocapsulele sunt încărcate cu curcumină - un compus natural care se găseşte în turmeric, care are proprietăţi anti-inflamatorii şi anti-tumorale.
Capsulele sunt acoperite cu lizozimă, o enzimă care ajută la prevenirea infecţiilor bacteriene şi o concentraţie foarte mică de sulfat de dextran, o polizaharidă solubilă în apă care leagă receptorii din bacterii şi în stratul mucosului care acoperă stomacul.
Nanopsulele sunt grupate în doza necesară şi formula acestora împiedică bacteriile să adere la celulele stomacului. Echipa a depus un brevet pe baza acestei formulări.
”Rezistenţa antimicrobiană este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă lumea şi se prevede că va provoca mai multe decese decât cancerul până în anul 2050. Helicobacter pylori este un agent patogen răspândit la nivel mondial. Se estimează că până la 70% dintre oameni găzduiesc acest agent patogen la nivel mondial. Bacteriile se ascund sub stratul de mucus gastric unde antibioticele nu penetrează eficient. Acest lucru duce adesea la infecţii recurente şi dă naştere la tulpini rezistente”, a declarat co-autorul studiului profesorul Francisco Goycoolea, de la Şcoala de Ştiinţa Alimentaţiei şi Nutriţiei din Leeds, citat de sciencedaily.com.
Cercetarea, publicată în revista ACS Applied Bio Materials, a fost realizată in vitro - folosind bacterii şi celule stomacale din afara corpului uman.