Operaţie în premieră naţională la Spitalul Judeţean Braşov, pentru tratamentul fibrilaţiei atriale

Operaţie în premieră naţională la Spitalul Judeţean Braşov, pentru tratamentul fibrilaţiei atriale

O echipă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov a efectuat, în premieră naţională, operaţii de ablaţie cu câmp pulsatoriu (PFA) pentru tratamentul fibrilaţiei atriale, potrivit unui comunicat al unităţii medicale.

Tehnologia foloseşte un câmp electric de intensitate ridicată pentru a produce leziuni controlate la nivelul miocardului, cu scopul de a izola electric regiunile cardiace care declanşează fibrilaţia atrială. 

Spre deosebire de metodele anterioare, care se bazează pe temperaturi extreme - prin îngheţ sau ardere - pentru a crea aceste leziuni, noua abordare oferă un profil de siguranţă superior, protejând structurile învecinate inimii, potrivit unităţii medicale.

„Odată cu integrarea ablaţiei prin tehnologia PFA, avem posibilitatea de a personaliza ablaţia fibrilaţiei atriale în funcţie de particularitatea patologiei şi anatomiei pacientului, pentru a creşte eficacitatea, dar şi siguranţa procedurală", a transmis Spitalul Judeţean Braşov.

Peste 150 de pacienţi au beneficiat anul trecut de o formă de ablaţie de fibrilaţie atrială la unitatea medicală din Braşov.

Potrivit estimărilor actuale, fibrilaţia atrială afectează între 1% şi 2% din populaţie, iar una din trei persoane de peste 45 de ani riscă să dezvolte această afecţiune pe parcursul vieţii.

Prezenţa fibrilaţiei atriale creşte, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral (AVC) şi de insuficienţă cardiacă.

viewscnt