O proteină a sistemului imunitar poate combate cancerul intestinal în stadii incipiente, a descoperit un studiu australian

O proteină a sistemului imunitar poate combate cancerul intestinal în stadii incipiente, a descoperit un studiu australian

Cercetătorii australieni au identificat o proteină a sistemului imunitar care poate fi manipulată pentru a ajuta la combaterea cancerului intestinal (colorectal).

Într-un studiu publicat sâmbătă, în revista Science Advances, cercetătorii conduşi de o echipă de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) au descris modul în care proteina Ku70, care joacă un rol în repararea ADN-ului, poate fi activată cu ajutorul unor medicamente pentru a combate cancerul intestinal în stadiile sale incipiente.

Abhimanu Pandey, autorul principal al studiului de la Colegiul de Sănătate şi Medicină al ANU, a declarat că, odată activată, Ku70 detectează semnele de ADN deteriorat în celule.

„ADN-ul deteriorat este un semn de pericol care poate transforma celulele sănătoase în celule canceroase", a declarat acesta într-un comunicat.

Cercetarea arată că proteina Ku70 poate potoli celulele canceroase şi poate elimina ADN-ul deteriorat.

Potrivit cercetătorilor, proteina împiedică celulele canceroase să devină mai agresive şi să se răspândească în organism, dezactivându-le în esenţă şi menţinându-le într-o stare latentă.

Cunoscut şi sub numele de cancer colorectal, cancerul intestinal este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în Australia, cu un număr estimat de 15.300 de diagnostice în 2023, potrivit Cancer Council.

Datele furnizate de agenţia guvernamentală Cancer Australia arată că în 2021 s-au înregistrat 5.350 de decese din cauza cancerului intestinal în Australia, dar studiul de sâmbătă a precizat că 90% dintre cazuri pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp.

Australienii cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani primesc un test de screening gratuit la domiciliu la fiecare doi ani în cadrul Programului naţional de screening pentru cancerul intestinal.

Deşi riscul de a dezvolta cancer intestinal este mai mare la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, un număr tot mai mare de australieni mai tineri sunt diagnosticaţi cu această boală.

În prezent, unul din nouă cazuri noi de cancer de intestin apare la australieni cu vârsta sub 50 de ani.

Si Ming Man, coautor la ANU, a declarat că, în viitor, metodele de screening ar putea, de asemenea, să verifice nivelurile de Ku70 din polipii precanceroşi pentru a ajuta la prezicerea celor care se vor descurca mai bine sau mai rău dacă vor dezvolta cancer intestinal.

Într-un studiu separat publicat miercuri de Universitatea din Adelaide şi de Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Australia de Sud (SAHMRI), cercetătorii au făcut o descoperire în detectarea cancerului intestinal fără un test de scaun prin ingineria unei bacterii probiotice pentru a descoperi tumorile timpurii.

viewscnt