O proteină care poate proteja organismul împotriva efectelor infarctului şi cancerului, descoperită de cercetătorii americani

O proteină care poate proteja organismul împotriva efectelor infarctului şi cancerului, descoperită de cercetătorii americani

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au descoperit proteina ”chloride channel” activată de protoni (PAC), ce funcţionează în mediile acide şi ar putea proteja ţesuturile împotriva efectelor dăunătoare în urma accidentelor cerebrale, atacurilor de cord, cancerului şi inflamaţiilor.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea acestei proteine ar putea furniza o nouă ţintă pentru terapii potenţiale împotriva accidentelor cerebrale şi altor probleme de sănătate.

”Cunoaşterea identităţii acestei proteinei stimulate de acizi deschide noi perspective atât pentru cercetări de bază cât şi pentru descoperirea unor medicamente”, a spus cercetătorul principal al studiului dr. Zhaozhu Qiu, profesor asistent în departamentul de fiziologie de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins, citat de sciencedialy.com.

Aciditatea se formează în ţesuturi ca un rezultat al privării de oxigen cauzate de alterări sau boli. Odată ce aciditatea ţesuturilor creşte, aceasta dăunează celulelor şi le poate ucide. Conform cercetătorilor, aciditatea deschide porţile unor canale specializate prin membrana celulară, cauzând o acumulare anormală de ioni înăuntrul celulei, ceea ce o poate ucide. Oricum, existenţa acestui canal a rămas un mister până acum.

Pentru a rezolva acest puzzle, cercetătorii au dezvoltat o metodă pentru a testa rapid aceste proteine. În acest scop au modificat linii celulare umane pentru a produce o moleculă fluorescentă – lumina acesteia oprindu-se atunci când canalele din membrana celulară se deschid ca răspuns la acid.

Folosind aceste celule, cercetătorii au testat sistematic 2.725 de gene una câte una. Prin această cale, ei au descoperit o singură genă, numită TMEM206, a cărei dezactivare a eliminat activitatea canalelor ca răspuns la acid. Prin studii ulterioare, cercetătorii au observat că gena a corespuns unei singure proteine, pe care au numit-o PAC.

Această genă se găseşte la multe vieţuitoare fiind prezentă de la genomul uman până la peşti.

”Conservarea evoluţionară a acesteia şi expresia largă sugerează un rol larg pentru această nouă familie de canale în fiziologie şi boli – acum suntem foarte încântaţi să descoperim aceste lucruri”, a spus Qiu.

viewscnt