O specie de pescăruşi din Australia poartă superbacterii rezistente la antibiotice care ar putea provoca infecţii grave la om

O specie de pescăruşi din Australia poartă superbacterii rezistente la antibiotice care ar putea provoca infecţii grave la om

O echipă de cercetători a descoperit că pescăruşii argintii australieni sunt purtători ai unor "superbacterii" rezistente la antibiotice care ar putea provoca în cele din urma infecţii grave la om.

Astfel, un studiu realizat de o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Murdoch din Perth, vestul Australiei, arată că aproximativ 20% dintre pescăruşii argintii australieni sunt infectaţi cu bacterii ultra-rezistente, precum E. Coli, relatează Agerpres.

Studiul a fost publicat săptămâna aceasta în Journal of Antimicrobial Chemotherapy, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a tras un semnal de alarmă în legătură cu bacteriile pe care medicamentele moderne nu le mai pot distruge.

Cercetătorii cred că păsările au fost infectate prin contactul cu excrementele umane, probabil prin apele reziduale sau scutecele pentru copii din gunoaie.

În cadrul studiului au fost prelevate 550 de probe de la pescăruşii argintii de pe întreg teritoriul Australiei şi testate pentru diferite bacterii.

"Ceea ce am descoperit, şi nu ne-am fi aşteptat să descoperim, sunt aceste niveluri ridicate de E Coli rezistente la antibiotice, este foarte neobişnuit", a declarat Mark O'Dea de la Universitatea Murdoch.

"Multe dintre aceste bacterii se găsesc în organismul oamenilor, pescăruşii au fost contaminaţi într-un fel sau altul de către oameni, nu sunt bacterii care se găsesc în mod direct la pescăruşi", a completat cercetătorul.

Bacteriile E. Coli pot provoca infecţii urinare, meningită sau septicemii.

OMS a avertizat că lumea se va confrunta cu lipsa unor antibiotice eficiente, iar anul trecut, agenţia specializată a ONU a cerut statelor şi marilor companii farmaceutice să creeze o nouă generaţie de medicamente capabile să lupte împotriva acestor "superbacterii".

viewscnt