O nouă cercetare care a analizat mai mult de 39.000 de participanţi a constatat că cei cu o presiune cardiacă mai mare, estimată prin rezonanţă magnetică (RMN), erau de cinci ori mai predispuşi să dezvolte insuficienţă cardiacă.
Insuficienţa cardiacă ste o afecţiune în care inima nu-şi poate îndeplini funcţia de pompă cardiacă, ceea ce are ca şi consecinţe: sângele nu poate fi pompat spre organe şi ţesuturi, astfel încât acestea primesc o cantitate scăzută de oxigen şi de substanţe nutritive.
Acum, oamenii de ştiinţă au demonstrat că printr-o tehnică avansată de RMN al inimii se poate estima cu exactitate riscul de insuficienţă cardiacă în populaţia generală.
Cercetarea, realizată de Universitatea East Anglia (UEA) şi Universitatea Regina Maria din Londra, a demostrat că scanările RMN pot estima în mod fiabil presiunile din interiorul inimii pentru a indica dacă un pacient va dezvolta insuficienţă cardiacă, ceea ce ar putea duce la înlocuirea testelor invazive.
Totodată, cercetarea a identificat şi factorii de risc cheie pentru creşterea presiunii în interiorul inimii, care duce la insuficienţă cardiacă. Aceşti factori de risc includ vârsta de peste 70 de ani, hipertensiunea arterială, obezitatea, consumul de alcool şi sexul masculin.
Cercetarea a fost publicată luni, în revista Societăţii Europene de Cardiologie şi Insuficienţă cardiacă, ESC Heart Failure.
„Insuficienţa cardiacă este o afecţiune letală rezultată din creşterea presiunii. Una dintre cele mai semnificative constatări ale acestui studiu este că măsurătorile de presiune derivate din RMN pot estima în mod fiabil dacă o persoană va dezvolta insuficienţă cardiacă", a declarat dr. Pankaj Garg, de la facultatea de medicină Norwich din cadrul UEA, unul dintre autorii principali ai lucrării, într-un comunicat al UEA.
Această descoperire sugerează că RMN-ul cardiac ar putea înlocui potenţial testele de diagnostic invazive.
Participanţii cu o presiune cardiacă mai mare măsurată prin RMN au avut un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta insuficienţă cardiacă pe parcursul a şase ani, potrivit studiului
Cercetările anterioare de pionierat la care au participat UEA şi universităţile din Sheffield şi Leeds au arătat că tehnicile RMN cardiace pot estima presiunea din inimă care este legată de simptomele şi semnele insuficienţei cardiace.
Cu toate acestea, până în prezent, a rămas necunoscut dacă presiunile derivate dintr-un RMN cardiac pot indica riscul de insuficienţă cardiacă în rândul populaţiei generale.
Analizând datele de la peste 39.000 de participanţi din banca de date UK Biobank*, această ultimă cercetare demonstrează că modificările de presiune detectate prin RMN pot identifica riscul de insuficienţă cardiacă fără proceduri invazive.
În plus, au fost identificaţi factori de risc cheie pentru dezvoltarea hipertensiunii cardiace: vârsta de peste 70 de ani, hipertensiunea arterială, obezitatea, consumul de alcool şi sexul masculin, spune dr. Nay Aung, de la Institutul de cercetare William Harvey din cadrul Universităţii Regina Maria din Londra, unul dintre coautorii cercetării.
„Prin combinarea acestor factori, am dezvoltat un model pentru a estima riscul individual de insuficienţă cardiacă. Acest progres permite prevenirea, detectarea precoce şi tratamentul insuficienţei cardiace, ceea ce ar putea salva multe vieţi".
Un RMN cardiac este un tip de scanare care utilizează magneţi puternici şi unde radio pentru a crea imagini detaliate ale inimii. Spre deosebire de razele X sau scanările CT, acesta nu utilizează radiaţii nocive.
În această lucrare de cercetare, ambele echipe au analizat datele IRM cardiace de la peste 39.000 de participanţi la biobanca britanică folosind tehnici de inteligenţă artificială (AI) şi au estimat presiunea din interiorul inimii. Apoi au evaluat factorii de risc ai fiecărei persoane şi şansele acestora de a dezvolta insuficienţă cardiacă în viitor pe o perioadă de urmărire de şase ani.
*UK Biobank este o bază de date biomedicale la scară largă şi o resursă de cercetare care conţine informaţii genetice, privind stilul de viaţă şi sănătatea, neidentificate, precum şi probe biologice de la o jumătate de milion de participanţi din Regatul Unit.