Persoanele cu tulburări bipolare ar putea fi mai predispuse să dezvolte mai târziu boala Parkinson decât cele care nu suferă de acestă tulburare, conform unui studiu publicat în jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie.
”Studiile anterioare au arătat o relaţie între depresie şi boala Parkinson, dar puţine studii au urmărit dacă există o relaţie între tulburarea bipolară şi boala Parkinson”, a spus autorul studiului dr. Mu-Hong Chen de la Taipei General Hospital din Taiwan, citat de sciencedialy.com.
Pentru studiu, cercetătorii au examinat baza de date naţională din Taiwan în care au fost înregistraţi oamenii diagnosticaţi cu tulburare bipolară între 2001 şi 2009 ce nu au avut un istoric al bolii Parkinson, cu un total de 56.340 de persoane. Acestora cercetătorii le-au atribuit 225.360 de perechi de aceeaşi vârstă şi sex ce nu au fost niciodată diagnosticaţi cu tulburare bipolară sau Parkinson, ca un grup de control. Apoi, cele două grupuri au fost urmărite până la finalul anului 2011.
În timpul studiului, 372 de persoane cu tulburări bipolare au dezvoltat boala Parkinson, sau 0,7 procente, în comparaţie cu 222 la cei care nu au avut tulburări bipolare, sau 0,1 procente.
După ajustarea altor factori ce ar putea afecta riscul dezvoltării bolii Parkinsom, ca vârsta, sexul, utilizarea medicamentelor antipsihotice şi problemele medicale cum ar fi traumele cerebrale şi bolile cerebrovasculare, persoanele cu tulburări bipolare au fost aproape de şapte ori mai predispuse să dezvolte boala Parkinson decât cele fără tulburări bipolare.
Oamenii ce au fost spitalizaţi mai des pentru tulburări bipolare au fost mai predispuşi să dezvolte Parkinson decât cei spitalizaţi mai puţin de o dată pe an. Un total de 94 de procente al celor cu tulburări bipolare a fost spitalizat mai puţin decât o singură dată pe an şi 3 procente din aceştia au fost spitalizaţi mai mult de două ori pe an.
Cei care au fost spitalizaţi de mai mult de două ori pe an au fost de şase ori mai predispuşi să dezvolte Parkinson decât cei spitalizaţi mai puţin de o singură dată pe an. Cei care au fost spitalizaţi o singură dată, până la două ori au fost de patru ori mai predispuşi să dezvolte Parkinson decât cei spitalizaţi mai puţin de o singură dată pe an.
”Sunt necesare studii ulterioare pentru a cerceta dacă aceste boli au în comun procese de bază sau anumite schimbări în creier. Acestea ar putea include alterări genetice, procese inflamatorii sau probleme cu transmisia mesajelor dintre celulele cerebrale. Dacă am putea identifica cauza de la baza acestei relaţii, acest lucru ne-ar ajuta la dezvoltarea tratamentelor ce ar beneficia ambele afecţiuni”, a spus Chan.