Poluarea aerului creşte riscul de anxietate la copii, arată un studiu realizat în SUA

Poluarea aerului creşte riscul de anxietate la copii, arată un studiu realizat în SUA

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Cincinnati şi Spitalul de Copii din Cincinnati a analizat corelaţia dintre expunerea la poluarea atmosferică cauzată de trafic şi anxietatea în perioada copilăriei, prin examinarea modificărilor neurochimice la pre-adolescenţi, şi a arătat că poluarea aerului poate avea un impact asupra dezvoltării metabolice şi neurologice a copiilor.

Acesta este primul studiu pentru care a utilizat neuroimagistica pentru a evalua expunerea la poluarea atmosferică şi modul în care aceasta afectează metabolismul creierului şi dă naştere la simptome de anxietate generalizate în rândul copiilor.

Expunerea la poluarea aerului este o problemă globală bine definită, asociată cu complicaţii pentru persoanele cu astm bronşic şi boli respiratorii, precum şi cu bolile cardiace şi cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea este responsabilă pentru milioane de decese anual .

”Dovezi recente sugerează că sistemul nervos central este deosebit de vulnerabil la poluarea aerului, această având chiar un rol în etiologia tulburărilor mentale, cum ar fi anxietatea sau depresia”, afirmă principalul autor al studiului, Kelly Brunst, dr., Profesor asistent la Departamentul de Sănătate a Mediului la Universitatea din Cincinnati, citat de sciencedaily.com.

Cercetătorii au analizat datele obţinute prin neuroimagistică de la 145 de copii cu o vârstă medie de 12 ani, verificând în mod specific la nivelurile de mio-inozitol gasited în creier prin RMN şi spectroscopie de rezonanţă magnetică. Mio-inozitolul este un metabolit natural care se găseşte în special în celulele creierului specializate, cunoscute sub numele de celule gliale, care ajută la menţinerea volumului celulelor şi a echilibrului fluidelor în creier şi serveşte drept regulator pentru hormoni şi insulină din organism. Creşterea nivelurilor de mio-inozitol se corelează cu o creştere a numărului de celule gliale, care apare adesea în stări de inflamaţie.

Cercetătorii au descoperit că, printre cei expuşi recent la niveluri mai ridicate de poluarea a aerului cauzată de trafic , au existat creşteri semnificative ale mio-inozitolului în creier, comparativ cu cei expuşi mai puţin.

De asemenea, au observat creşteri ale mio-inozitolului asociate cu simptome de anxietate. În grupul celor expuşi la poluare cercetătorii au identificat o creştere de 12% a simptomelor de anxietate.

Expunerea crescută la poluarea aerului poate declanşa răspunsul inflamator al creierului, iar populaţia expusă constant la poluarea aerului cauzată de trafic prezintă un risc mai mare de a suferi de anxietate, boala fiind totodată şi mai greu de tratat.

viewscnt