Poluarea aerului omoară în fiecare an mai mulţi oameni decât fumatul, susţine un studiu realizat de cercetători germani, ceare solicită acţiuni urgente pentru oprirea arderilor de combustibililor fosili.
Cercetătorii din Germania au estimat că poluarea aerului a cauzat 8,8 milioane de decese suplimentare în 2015 – aproape dublu faţă de estimarea anterioară de 4,5 milioane.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că fumatul ucide în jur de 7 milioane de oameni global în fiecare an.
Cercetătorii au descoperit că în Europa – ţinta cercetării European Society of Cardiology – poluarea aerului a provocat 790.000 de decese, între 40% şi 80% din acestea cauzate de boli cardiovasculare, infarctul şi accidentul vascular cerebral.
”Având în vedere că majoritatea particulelor în suspensie şi alţi poluanţi din aer vin de la arderea combustibililor fosili, trebuie să trecem la alte surse de generare a energiei urgent. Când folosim energie curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, ci am putea şi să reducem numărul de decese cauzate de poluarea aerului în Europa până la 55%”, a spus prof. Jos Lelieveld de la Institutul de Chimie Max-Planck din Mainz, citat de Reuters.
Studiul, publicat în ”European Heart Journal”, s-a axat pe ozon şi pe cele mai mici particule de poluare, cunoscute ca PM2.5, ce sunt dăunătoare în mod particular sănătăţii, putând să penetreze plămânii şi chiar să ajungă şi în sânge.
Cercetătorii au spus că noile date indică faptul că impactul periculos asupra sănătăţii al PM2.5 – cauza principală a bolilor respiratorii şi cardiovasculare – este mult mai rău decât s-a crezut anterior.
Ei au solicitat o reducere a valorii maxime pentru PM2.5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 de micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai mare decât indicaţia OMS.
”În Europa, limita maximă admisibilă este mult prea mare. În S.U.A., Australia şi Canada, indicaţia OMS este luată ca bază pentru legislaţie, ceea ce este necesar şi în U.E.”, au spus Lelieveld şi co-autorul prof. Thomas Munzel de la Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar din Mainz, într-o declaraţie comună.
În toată lumea, poluarea aerului a cauzat 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de oameni anual, în unele părţi din Europa chiar cu o rată mai mare de până la 200 la 100.000.
”Pentru a pune acest lucru în perspectivă, asta înseamnă că poluarea aerului cauzează mai multe decese suplimentare anual decât fumatul. Fumatul se poate evita, dar poluarea aerului nu”, a completat Munzel.