Beneficiile potenţiale ale unei diete pe bază de plante capătă noi valenţe, în condiţiile în care un nou studiu realizat în Statele Unite arată că pacienţii diabetici care reduc consumul de carne îşi îmbunătăţesc controlul glucozei, starea generală şi pierd mai uşor în greutate.
În consecinţă, Asociaţia Americană a Endocrinologilor şi Colegiul American de Endocrinologie recomandă persoanelor cu diabet zaharat ”să se străduiască să atingă şi să menţină o greutate optimă printr-o alimentaţie pe bază de plante”.
Cel mai recent studiu pentru a examina efectele unui consum redus de carne a avut în vedere impactul asupra persoanelor cu diabet zaharat.
În mod specific, cercetătorii au încercat să vadă dacă reducerea consumului de alimente de la animale ar putea contribui la îmbunătăţirea controlului glicemiei şi a starii psihice generale. Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au reanalizat şi combinat datele din studiile existente.
Cercetătorii cunoşteau deja că un consum prea mare de carne roşie creşte riscul de apariţie a diabetului de tip 2. Însă noile cercetări au arătat că o dietă bogată în legume, fructe şi seminţe, dar scăzută în produse de origine animală, poate reduce riscul apariţiei acestei boli.
În consecinţă, experţii consideră că o dietă bazată pe plante este cea mai bună opţiune atât pentru prevenirea cât şi pentru controlul diabetului zaharat.
Deşi legăturile dintre o dietă bazată pe plante şi impactul fizic al diabetului zaharat sunt destul de bine documentate, mai puţine studii înregistrează efectele psihologice ale acestor schimbări alimentare.
În acest scop, cercetătorii au analizat 11 studii clinice, cu un număr total de 433 de participanţi. Rezultatele analizei au fost prezentate recent în publicaţia BMJ, scrie medicalnewstoday.com.
Analiza a arătat că indivizii care au consumat o dietă pe bază de plante au înregistrat îmbunătăţiri semnificative ale sănătăţii fizice şi emoţionale.
Mai exact, durerea nervoasă (neuropatia) asociată cu diabetul s-a redus mai mult în grupurile de pacienţi cu o dietă bază de plante decât în celelalte grupuri de subiecţi.
De asemenea, nivelurile de glucoză în repaus au scăzut mai mult, ceea ce reprezintă un semn de îmbunătăţire a controlului asupra glicemiei.
Participanţii care şi-au redus consumul de produse de origine animală au înregistrat şi o scădere a greutăţii.
”Dietele pe bază de plante, însoţite de intervenţii educaţionale, pot îmbunătăţi semnificativ managementul diabetului”, afirmă autorii studiului.
.