O echipă de cercetare de la universităţi, companii şi instituţii din California a realizat cel mai extins studiu realizat până acum privind îmbătrânirea creierului, descoperind factorii principali care accelerează procesul, relatează eurekalert.org.
Astfel, schizofrenia, consumul de canabis şi consumul excesiv de alcool se numără printre principalii factori care accelerează îmbătrânirea creierului, potrivit cercetătorilor.
Studiul a evaluat peste 62.000 de tomografii SPECT (single photon emission computed tomography) realizate pentru peste 30.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 9 luni şi 105 ani.
"Pe baza unuia dintre cele mai mari studii asupra creierului realizat vreodată, putem urmări afecţiuni şi comportamente care duc la îmbătrânirea prematură a creierului. Un tratament mai bun pentru aceste afecţiuni poate încetini sau chiar opri procesul îmbătrânirii", a declarat psihiatrul Daniel G. Amen, conducătorul echipei de cercetare.
"Este deosebit de importantă mai ales descoperirea legată de consumul excesiv de canabis, în condiţiile în care există în prezent tendinţa de a vedea în marijuana o substanţă lipsită de pericole", a adăugat el.
Pentru a descoperi factorii îmbătrânirii creierului, cercetătorii au studiat 128 de zone ale creierului pentru a atribui o vârstă pacienţilor. O vârstă mai mare atribuită faţă de vârsta reală a persoanei semnalează o îmbătrânire accelerată.
În urma studiului, cercetătorii au determinat că mai multe afecţiuni sau comportamente accelerează îmbătrânirea creierului, în special schizofrenia, care determină o îmbătrânire prematură a creierului cu patru ani, în medie.
De asemenea, consumul excesiv de canabisare ca efect o îmbătrânire prematură a creierului cu 2,8 ani, fiind urmat de tulburarea bipolară (1,6 ani), ADHD (1,4 ani) şi consumul excesiv de alcool (0,6 ani).
Studiul a fost realizatde cercetători de la Amen Clinics (Costa Mesa, California), Google, Universitatea John's Hopkins, Universitatea California din Los Angeles şi Universitatea California din San Francisco.