Noi studii fac un prim pas „crucial” către tratamente care ar putea preveni cancerul. O echipă de la Oxford a descoperit proteine în sânge care pot avertiza asupra riscului de cancer cu şapte ani mai devreme.
Proteinele din sânge ar putea fi capabile să indice riscul de cancer cu mai mult de şapte ani înainte ca boala să fie diagnosticată şi dau speranţe pentru noi medicamente preventive, potrivit unor studii.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Oxford a descoperit proteine ar putea fi implicate în cele mai timpurii stadii ale cancerului, atunci când ar putea fi prevenit.
Două studii de la Oxford Population Health, au descoperit proteine din sânge care sunt legate de dezvoltarea a zeci de tipuri diferite de cancer, inclusiv a „celor mai mortale", cum ar fi cancerul de sân şi cel pulmonar.
Oamenii de ştiinţă de la Unitatea de epidemiologie a cancerului au identificat 618 proteine legate de 19 tipuri diferite de cancer, inclusiv 107 proteine într-un grup de persoane al căror sânge a fost recoltat cu cel puţin şapte ani înainte de diagnosticare, se arată într-un comunicat al Oxford.
Echipa a descoperit că aceste proteine ar putea fi implicate în cele mai timpurii stadii ale cancerului, când acesta ar putea fi prevenit.
Cercetătorii cred că unele dintre aceste proteine ar putea fi folosite pentru a detecta cancerul mult mai devreme decât este posibil în prezent.
În viitor, acest lucru ar putea ajuta la tratarea cancerului într-un stadiu mult mai timpuriu sau la prevenirea bolii cu totul.
Primul studiu, intitulat „Identificarea factorilor de risc proteomici pentru cancer folosind analize prospective şi exomice ale celor 1 463 de proteine circulante şi riscul a 19 tipuri de cancer în cadrul UK Biobank”, a fost publicat miercuri, în revista Nature Communications, în timp ce cel de-al doilea „Identificarea ţintelor terapeutice pentru cancer printre cele 2 074 de proteine circulante şi riscul a nouă tipuri de cancer”, a apărut la finalul lunii trecute în aceeaşi revistă.
În aceste studii, echipa a folosit o tehnică puternică numită proteomică. Aceasta le permite oamenilor de ştiinţă să analizeze un set mare de proteine din eşantioanele de ţesuturi la un singur moment dat, pentru a vedea cum interacţionează între ele şi pentru a găsi orice diferenţe importante în ceea ce priveşte proteinele între diferite eşantioane de ţesuturi.
În primul studiu, oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge din UK Biobank, prelevate de la peste 44.000 de persoane, inclusiv de la peste 4.900 de persoane care au primit ulterior un diagnostic de cancer.
Cu ajutorul proteomicii, echipa a analizat un set de 1.463 de proteine dintr-o singură probă de sânge de la fiecare persoană.
Ei au comparat proteinele persoanelor care au fost şi nu au fost diagnosticate ulterior cu cancer pentru a căuta diferenţe importante între ele şi pentru a afla care dintre acestea erau legate de riscul de cancer.
Oamenii de ştiinţă au identificat, de asemenea, 182 de proteine care difereau în sânge cu trei ani înainte de a avea loc un diagnostic de cancer.
În cel de-al doilea studiu, oamenii de ştiinţă au analizat datele genetice de la peste 300.000 de cazuri de cancer pentru a intra şi mai adânc în subiect şi a afla ce proteine din sânge sunt implicate în dezvoltarea cancerului şi care ar putea fi vizate de noi tratamente.
Oamenii de ştiinţă au descoperit 40 de proteine din sânge care influenţează riscul unei persoane de a face 9 tipuri diferite de cancer.
Deşi modificarea acestor proteine poate creşte sau reduce riscurile ca o persoană să dezvolte cancer, oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că în unele cazuri acest lucru poate duce la efecte secundare nedorite.
Echipa a subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla rolul exact pe care aceste proteine îl joacă în dezvoltarea cancerului, care dintre proteine sunt cele mai fiabile pentru a fi testate, ce teste ar putea fi dezvoltate pentru a detecta proteinele în clinică şi ce medicamente ar putea viza aceste proteine.
„Pentru a salva mai multe vieţi în ceea ce priveşte cancerul, trebuie să înţelegem mai bine ce se întâmplă în cele mai timpurii stadii ale bolii. Datele de la mii de persoane cu cancer au dezvăluit informaţii cu adevărat interesante despre modul în care proteinele din sângele nostru pot afecta riscul de cancer. Acum trebuie să studiem aceste proteine în profunzime pentru a vedea care dintre ele ar putea fi utilizate în mod fiabil pentru prevenţie”, a declarat dr. Keren Papier, epidemiolog nutriţionist senior la Oxford Population Health şi coautor principal al primului studiu.
Dr. Joshua Atkins, epidemiolog genomic senior la Oxford Population Health şi coautor principal al primului studiu, a sunliniat faptul că, „genele cu care ne naştem şi proteinele produse de acestea au o influenţă uriaşă asupra modului în care cancerul începe şi se dezvoltă".
Datorită miilor de persoane care au donat mostre de sânge către UK BioBank, oamenii de ştiinţă pot construi acum o imagine mult mai cuprinzătoare a modului în care genele influenţează dezvoltarea cancerului de-a lungul mai multor ani.
Echipa a estimat modul în care organismul ar putea răspunde la medicamentele care vizează proteine specifice, inclusiv multe efecte secundare potenţiale.
„Înainte de a avea loc orice studiu clinic, avem câteva indicaţii timpurii cu privire la proteinele pe care am putea evita să le ţintim din cauza efectelor secundare neintenţionate", a precizat dr. Karl Smith-Byrne, cercetător principal şi specialist în epidemiologie moleculară la Oxford Population Health, autor principal al primei lucrări şi prim-autor al celui de-al doilea studiu.
„Această cercetare ne aduce mai aproape de posibilitatea de a preveni cancerul cu ajutorul medicamentelor cu ţintă precisă - considerată cândva imposibilă, dar acum mult mai realizabilă”, a mai precizat cercetătorul.
Pentru a putea preveni cancerul, oamenii de ştiinţă au nevoie să înţeleagă factorii care determină primele etape de dezvoltare a bolii.
Aceste studii sunt importante, deoarece oferă multe indicii noi despre cauzele şi biologia mai multor tipuri de cancer, inclusiv informaţii despre ceea ce se întâmplă cu ani înainte ca un cancer să fie diagnosticat, explică autorii.
„Acum dispunem de o tehnologie care poate examina mii de proteine în mii de cazuri de cancer, identificând care proteine au un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer şi care ar putea avea efecte comune mai multor tipuri de cancer”, a menţionat la rândul său, pof. Ruth Travis, epidemiolog molecular principal la Oxford Population Health şi unul dintre autorii principali ai ambelor studii.
„Prevenirea cancerului înseamnă să fim atenţi la primele semne de avertizare a bolii. Acest lucru înseamnă cercetări intensive şi minuţioase pentru a găsi semnalele moleculare cărora ar trebui să le acordăm cea mai mare atenţie", a remarcat şi dr. Iain Foulkes, director executiv pentru cercetare şi inovare la Cancer Research UK (CRUK).
„Descoperirile rezultate din această cercetare reprezintă primul pas crucial către oferirea de terapii preventive, ceea ce reprezintă calea supremă pentru a oferi oamenilor o viaţă mai lungă şi mai bună, fără teama de cancer”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CRUK.
Principalele constatări:
- din cele 1.463 de proteine analizate, 618 proteine au fost asociate cu 19 tipuri diferite de cancer;
- 107 dintre aceste proteine au fost prezente în probele de sânge ale persoanelor care au dezvoltat cancerul cu mai mult de şapte ani înainte de a primi un diagnostic;
- 182 de proteine au fost prezente în probele de sânge ale persoanelor care au dezvoltat cancerul cu mai mult de trei ani înainte de a fi diagnosticate.