Se pare că somnul face mai multe decât să ne readucă nivelul de energie şi să ne îmbunătăţească starea. O nouă cercetare prezentată la a 68-a ediţie a Sesiunii Ştiinţifice Anuale a Colegiului American de Cardiologie a arătat că oamenii care profită de un pui de somn în mijlocul zile au avut mai multe şanse de a avea o scădere remarcabilă a tensiunii arteriale, în comparaţie cu oamenii care nu dorm ziua.
”Somnul din mijlocul zilei pare să scadă nivelul tensiunii arteriale în aceeaşi măsură ca alte schimbări ale stilului de viaţă. De asemenea, reducerea sării şi a alcoolului poate scădea nivelul tensiunii cu 3-5 mmHg”, a spus dr. Manolis Kallistratos, cardiolog la Spitalul General Askepieion din Voula, Grecia şi unul din coautorii studiului, citat de sciencedialy.com.
El a adăugat că o medicamentaţie în doză mică anti-hipertensivă de obicei scade nivelul tensiunii cu 5-7 mmHg, în medie.
În general, un pui de somn din timpul zilei a fost asociat cu o scădere medie de 5 mmHg a tensiunii arteriale, ceea ce cercetătorii au spus că se aseamănă cu ce ar fi aşteptat de la alte intervenţii cunoscute de scădere a tensiunii. În plus, pentru fiecare 60 de minute de somn în timpul zilei, tensiunea arterială sistolică medie pe 24 de ore a scăzut cu 3 mmHg.
”Aceste descoperiri sunt importante pentru că o scădere a tensiunii la fel de mică ca 2 mmHg poate reduce riscul evenimentelor cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, cu până la 10%. În baza descoperirilor noastre, dacă cineva are parte de luxul de a trage un pui de somn în timpul zilei, ar putea avea beneficii pentru tensiunea arterială ridicată. Somnul poate fi adoptat uşor şi nu costă nimic”, a adăugat Kallistratos.
Acesta este primul studiu care să evalueze prospectiv modul în care somnul afectează nivelul tensiunii arteriale în cazul oamenilor a căror tensiune este rezonabil controlată, conform cercetătorilor. Aceeaşi echipă de cercetare a observat anterior că somnul din timpul zilei a fost asociat cu un nivel redus al tensiunii şi mai puţine medicamente pentru hipertensiune prescrise printre oamenii cu tensiune foarte ridicată.
”Cu cât este mai ridicat nivelul tensiunii, cu atât mai pronunţat va fi orice efort de a-l micşora. Incluzând oamenii cu o tensiune relativ bine controlată, suntem mai încrezători că orice diferenţe semnificative în citirile tensiunii probabil se vor datora somnului”, a mai afirmat autorul cercetării.
Studiul a inclus 212 persoane cu o tensiune arterială medie de 129,9 mmHg. Media de vârsta a fost de 62 de ani şi puţin mai mult de jumătate au fost femei. În jur de 1 din 4 participanţi erau fumători şi/sau au avut diabet de tip 2. Grupurile au fost similare în termenii factorilor de risc pentru boli cardiace, exceptând faptul că erau mai mulţi fumători în grupul care a dormit în timpul zilei. Cercetătorii au evaluat şi au înregistrat tensiunea arterială pentru 24 de ore consecutiv, durata somnului din timpul zilei (media a fost de 49 de minute), obiceiurile stilului de viaţă (de exemplu alcool, cafea şi consumul de sare, nivelul activităţii fizice) şi viteza variaţiilor pulsului, o măsură a rigidităţii în artere. Participanţii au purtat un monitor ambulatoriu de tensiune arterială pentru a măsura şi urmări tensiunea la intervale regulate în timpul rutinei vieţii de zi cu zi. La recrutarea pentru studiu, participanţii de asemenea au trecut printr-o ecocardiogramă.
În analizele lor, cercetătorii s-au adaptat pentru factori cunoscuţi să influenţeze nivelul tensiunii arteriale, inclusiv vârsta, genul, stilul de viaţă şi medicamentele. Nu au existat diferenţe în termenii numărului de medicamentaţii antihipertensive luate între ambele grupuri, iar testele de viteză a variaţiilor pulsului şi ecocardiogramele au fost de asemenea similare.
În general, tensiunea arterială sistolică medie a fost cu 5.3 mmHg mai mică printre cei care dormeau ziua, în comparaţie cu cei care nu dormeau (127.6 mmHg vs. 132.9 mmHg). În ceea ce priveşte ambele numere ale tensiunii arteriale, cei care dormeau în timpul zilei au avut citiri mai favorabile (128.7/76.2 vs. 134.5/79.5 mmHg). De asemenea s-a observat o relaţie directă lineară între durata somnului şi tensiune; pentru fiecare de somn, tensiunea arterială sistolică medie pentru 24 de ore a scăzut cu 3 mmHg.
”Evident că nu vrem să încurajăm oamenii să doarmă cu orele în timpul zilei, dar pe de altă parte, nu ar trebui să se simtă vinovaţi dacă pot trage un pui de somn scurt, date fiind beneficiile potenţiale asupra sănătăţii. Chiar dacă ambele grupuri primeau acelaşi numări de medicamente şi tensiunea era bine controlată, a existat totuşi o scădere semnificativă a tensiunii printre cei care dormeau în timpul zilei”, a spus Kallistratos.
Cercetătorii au declarat că descoperirile sunt în continuare consolidate, deoarece pacienţii au avut rate ale tensiunii arteriale similare în timpul nopţii (scăderi naturale în timpul somnului de noapte), însemnând că orice reducere a fost separată de acest fenomen şi a dat mai multă încredere asupra faptului că aceste reduceri s-ar datora somnului din timpul zilei.
Sunt necesare cercetări ulterioare pentru a valida aceste descoperiri. Deşi nu intră în sfera acestui studiu, cercetătorii au spus că s-ar putea specula că împreună cu dieta mediteraneană sănătoasă pentru inimă endemică acestei regiuni, acceptarea culturală a somnului din timpul zilei ar putea juca de asemenea un rol în profilul mai sănătos văzut la această populaţie.
Aproape jumătate din adulţii americani au tensiunea arterială ridicată. Mulţi nu ştiu că o au deoarece de obicei nu sunt semne sau simptome; în timp, aceasta creşte riscul atacurilor de cord şi atacurilor cerebrale.