Pacienţii cu diabet care iau medicamente din clasa statinelor pentru reducerea colesterolului ar putea înregistra un risc mai mic de a dezvolta retinopatia diabetică, sugerează un studiu realizat de cercetători din Taiwan.
Pottivit cercetătorilor, pacienţii cu diabet care iau statine înregistrează un risc mai mic cu 14% de a dezvolta retinopatie comparativ cu pacienţii care nu iau astfel de medicamente, relatează Reuters.
În plus, pacienţii care au dezvoltat deja retinopatie diabetică şi care iau statine înregistrează o progresie mai lentă a afecţiunii, potrivit studiului realizat de o echipă condusă de Dr. Eugene Yu-Chuan Kang de la Chang Gung Memorial Hospital din Taiwan.
Cercetătorii au analizat date ale casei naţionale de asigurări de sănătate din Taiwan privind 740.326 pacienţi care au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 între 1998 şi 2013 şi care aveau şi un nivel ridicat al colesterolului.
În cadrul studiului au fost comparate datele privind 18.947 de pacienţi care luau statine cu datele a 18.947 de pacienţi care nu luau astfel de medicamente pentru colesterol.
Într-un interval de şapte ani, 2.004 pacienţi care au luat statine (10,6%) au dezvoltat retinopatie diabetică, comparativ cu 2.269 (12%) dintre pacienţii cu diabet care nu au luat statine.
Folosirea statinelor a fost, de asemenea, asociată cu o nevoie mai mică de a urma tratamente pentru retinopatie diabetică, potrivit cercetătorilor.
Retinopatia diabetică este o afecţiune a vaselor de sânge ce hrănesc retina. Acestea slăbesc, se rup şi eliberează sânge în retină, reducând vederea.
De asemenea, vasele de sânge nu mai reuşesc să aducă substanţe nutritive şi oxigen necesare retinei. Evoluţia bolii este progresivă şi duce la orbire fără tratament adecvat.
Recent, gigantul IT american Google a lansat în Thailanda un program de inteligenţă artificială, care poate detecta retinopatia diabetică.