Studiu: Consumul frecvent de alimente ultraprocesate, asociat cu o înjumătăţire a sănătăţii cardiovasculare

Studiu: Consumul frecvent de alimente ultraprocesate, asociat cu o înjumătăţire a sănătăţii cardiovasculare

Alimentele ultraprocesate, care reprezintă mai mult de jumătate din caloriile zilnice ale unui american, sunt asociate cu scoruri mult mai mici ale sănătăţii cardiovasculare, potrivit unor cercetări preliminare care vor fi prezentate la Şedinţele Ştiinţifice ale "American Heart Association" din Philadelphia.

Cercetătorii de la Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA (CDC) au descoperit că pentru fiecare creştere de 5% a caloriilor din alimentele ultraprocesate pe care le-a mâncat o persoană, a existat o scădere corespunzătoare a sănătăţii cardiovasculare generale.

Astfel, adulţii care şi-au obţinut aproximativ 70% din caloriile lor din alimente ultraprocesate înregistrau sub jumătate din probabilitatea de a avea o sănătate cardiovasculară "ideală”, aşa cum este definită de American Heart Associations, comparativ cu persoanele care au mâncat 40% sau mai puţine din calorii din alimente ultraprocesate.

Alimentele au fost clasificate în grupuri în funcţie de gradul şi scopul prelucrării industriale la care sunt supuse.

Alimentele ultraprocesate sunt obţinute integral sau în cea mai mare parte din substanţe extrase din alimente, cum ar fi grăsimile, amidonul, grăsimile hidrogenate, zahărul adăugat, amidonul modificat şi alţi compuşi şi includ aditivi cosmetici, cum ar fi arome artificiale, coloranţi sau emulgatori.

Printre exemple se numără băuturile răcoritoare, gustările sărate ambalate, prăjiturile, carnea prelucrată, crochete de pui, supele instantanee sub formă de pudră şi ambalate şi multe articole comercializate adesea drept "alimente convenabile”.

"Dietele sănătoase joacă un rol important în menţinerea unei inimi sănătoase şi a vaselor de sânge. Consumul alimentelor mai sănătoase, bogate în nutrienţi, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale şi proteine ​​slabe, sunt puternic asociate cu o bună sănătate a inimii. În plus, alimentele ultra-procesate care sunt bogate în sare, zaharuri adugate, grăsimi saturate şi alte substanţe chimice sunt asociate cu creşterea riscului de boli de inimă", a declarat Zefeng Zhang, doctor, epidemiolog la CDC, citat de sciencedaily.com.

Folosind datele din Studiul Naţional de Sănătate şi Nutriţie (NHANES) colectate între 2011 şi 2016, cercetătorii de la CDC au analizat rezultatele provenind de la 13.446 de adulţi, cu vârsta de peste 20 de ani care au completat un chestionar despre dieta consumată cu 24 de ore anterior şi au răspuns la întrebări despre sănătatea cardiovasculară.

Sănătatea cardiovasculară este definită de American Heart Association prin existenţa unor măsuri ale tensiunii arteriale sănătoase, a unui nivel de colesterol şi a unei glicemii normale şi de asemenea se raportează la consumul produselor din tutun, la o alimentaţie bună, la o greutate corporală sănătoasă şi o activitate fizică adecvată.

Acest studiu subliniază importanţa construirii unei diete mai sănătoase prin eliminarea alimentelor precum băuturile îndulcite cu zahăr, prăjiturile, şi alte alimente procesate, mai afirmă autorii cercetării.

viewscnt