Bărbaţii cu un nivel mai ridicat de testosteron "liber” şi cu un hormon de creştere în sânge sunt mai susceptibili să dezvolte cancer de prostată, potrivit cercetărilor realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Se cunosc deja alţi factori care cresc riscul unui bărbat de a dezvolta cancer de prostată, cum ar fi vârsta înaintată, etnia şi istoricul familial al bolii.
Cu toate acestea, noul studiu realizat asupra unui număr de peste 200.000 de bărbaţi este unul dintre primele care au adus dovezi puternice că cei doi factori care ar putea fi modificaţi pentru a reduce riscul de cancer de prostată sunt responsabili de apariţia bolii.
"Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţi în întreaga lume după cancerul pulmonar şi o cauză principală de deces cauzat de cancer. Dar până acum nu existau posibilităţi pentru reducerea riscului de apariţie a bolii. Am fost interesaţi să studiem nivelurile celor doi hormoni care circulă în sânge, deoarece cercetările anterioare sugerează că ar putea fi asociaţi cu cancerul de prostată şi pentru că aceştia sunt factori care ar putea fi modificaţi în încercarea de a reduce riscul de cancer de prostată”, a declarat autorul studiului dr. Ruth Travis, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii au studiat 200.452 de bărbaţi care fac parte din proiectul UK Biobank din Marea Britanie. Toţi au fost lipsiţi de cancer când s-au alăturat studiului şi nu au luat niciun tratament hormonal.
Pe parcursul cercetării, bărbaţii au dat probe de sânge care au fost testate pentru nivelul lor de testosteron şi un hormon de creştere numit factor de creştere asemănător insulinei (IGF-I).
Cercetătorii au calculat nivelurile de testosteron liber - testosteron care circulă în sânge şi care nu este legat de nicio altă moleculă şi, prin urmare, poate avea un efect în organism. Un subset de 9.000 de bărbaţi a dat o a două probă de sânge la o dată ulterioară, pentru a ajuta cercetătorii să îşi dea seama de fluctuaţiile naturale ale nivelului hormonal.
Bărbaţii au fost urmăriţi în medie şase, până la şapte ani, pentru a vedea dacă au continuat să dezvolte cancer de prostată. În cadrul grupului, au existat 5.412 cazuri şi 296 de decese cauzate de boală.
Autorii au descoperit că bărbaţii cu concentraţii mai mari ale celor doi hormoni din sângele lor au fost mai susceptibili să dezvolte cancer de prostată.
Pentru fiecare creştere de cinci nanomoli în concentraţia de IGF-I pe litru de sânge (5 nmol / L), bărbaţii aveau un risc cu 9% mai mare să sufere de boală, iar pentru fiecare creştere de 50 de picomoli de testosteron "liber” pe litru de sânge (50 pmol / L), a existat o creştere de 10% a riscului de cancer de prostată.
Analizând populaţia în ansamblu, cercetătorii spun că rezultatele lor corespund unui risc cu 25% mai mare la bărbaţii care au cele mai mari niveluri de IGF-I, în comparaţie cu cei cu cele mai scăzute niveluri. Tototdată, bărbaţii cu cel mai ridicat nivel de testosteron liber se confruntă cu un risc de 18% mai mare de cancer de prostată, comparativ cu cei cu cel mai scăzut nivel.
Oamenii de ştiinţă spun că deoarece testele de sânge au fost efectuate cu câţiva ani înainte de dezvoltarea cancerului de prostată, este probabil ca nivelurile de hormoni să conducă la un risc crescut de cancer de prostată, spre deosebire de cancerele care duc la niveluri mai mari ale hormonilor.
De asemenea, datorită dimensiunii mari a studiului, cercetătorii au putut, de asemenea, să ţină seama de alţi factori care pot influenţa riscul de cancer, inclusiv dimensiunea corpului, starea socioeconomică şi diabetul.