Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că o toxină asociată cu bacteriile intestinale a cauzat rezultate clinice mai grave la pacienţii cu boală hepatică alcoolică şi că tratamentul cu bacteriofagi elimină bacteriile şi poate avea efecte pozitive la pacienţii cu această afecţiune.
Bacteriofagii (fagii) sunt virusuri care distrug în mod specific bacteriile. La începutul secolului XX, cercetătorii au experimentat fagii ca metodă potenţială pentru tratarea infecţiilor bacteriene. Dar apoi au apărut antibioticele şi fagii au fost abandonaţi.
Odată cu creşterea infecţiilor rezistente la antibiotice, cercetătorii şi-au reînnoit însă interesul pentru terapia cu fagi. În cazuri limitate, pacienţii cu infecţii bacteriene rezistente la medicamente care le puneau viaţa în pericol au fost trataţi cu succes cu terapia experimentală cu bacteriofagi, după ce toate celelalte alternative au fost epuizate.
"Nu am identificat doar o toxină bacteriană specifică asociată cu rezultate clinice mai grave la pacienţii cu boală alcoolică hepatică, dar am găsit o modalitate de a rupe această legătură prin editarea precisă a microbiotei intestinale cu bacteriofagi”, a declarat autorul studiului Bernd Schnabl, profesor de medicină şi gastroenterologie la Universitatea din California, citat de sciencedaily.com.
Până la 75 la sută dintre pacienţii cu hepatită alcoolică severă, cea mai gravă formă de boală hepatică legată de alcool, mor în 90 de zile de la diagnostic.
Afecţiunea este tratată cel mai frecvent cu corticosteroizi, dar aceştia nu sunt foarte eficienţi. Transplantul precoce al ficatului este singurul remediu, dar este oferit doar în centre medicale selectate unui număr limitat de pacienţi.
De fapt, există doar aproximativ 8.000 de transplanturi de ficat pentru toate maladiile în fiecare an, în Statele Unite, potrivit American Liver Foundation şi o listă de aşteptare de aproximativ 14.000 de persoane.
Alcoolul în sine poate deteriora direct celulele hepatice, dar cercetătorii au descoperit anterior că alcoolul este, de asemenea, dăunător pentru ficat dintr-un al doilea motiv: diminuează antibioticele naturale ale intestinului, lăsând şoarecii de laborator mai predispuşi la creşterea bacteriană a ficatului şi agravând bolile hepatice induse de alcool.
În studiul curent, cercetătorii au încercat să răspundă la două întrebări principale: Cum contribuie bacteriile intestinale la afectarea ficatului? Şi pot fi utilizaţi bacteriofagii pentru a reduce bacteriile şi, astfel, pentru a atenua bolile alcoolice hepatice?
Cercetătorii au descoperit că celulele hepatice sunt atacate de citolizină, o toxină secretată de Enterococcus faecalis, un tip de bacterii care se găsesc de obicei în număr scăzut în intestinul uman sănătos. Ei au descoperit, de asemenea, că persoanele cu hepatită alcoolică au mai multe E. faecalis producătoare de citolizină în intestinele lor decât oamenii sănătoşi.
Cu cât există mai multe E. faecalis, cu atât boala hepatică este mai severă. Pentru persoanele cu boli hepatice alcoolice, mai mult de cinci la sută din bacteriile lor fecale au fost Enterococcus, comparativ cu aproape niciuna la persoanele sănătoase sau la persoanele cu tulburări de consum alcoolic.
Aproximativ 80% dintre pacienţii cu hepatită alcoolică au E. faecalis care trăiesc în materiile fecale, iar 30% sunt pozitivi la citolizină.
Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că aproape 90% dintre pacienţii pozitivi la citolizină cu hepatită alcoolică au murit în 180 de zile de la internarea în spital, comparativ cu aproximativ doar 4% dintre pacienţii fără citolizină.
În continuarea studiului, echipa a transferat fecale de la persoanele pozitive la citolizină pozitivă şi fără citolozină pozitivă, la şoarecii de laborator şi au constatat că cei care au primit microbiotă cu citolizină au dezvoltat o boală hepatică mai severă indusă de alcool şi au supravieţuit mai puţin decât şoarecii fără citolizină.
Ulterior, pentru a investiga potenţialul terapiei bacteriofagilor, cercetătorii au izolat din apele uzate patru fagi diferiţi care ţintesc în special E. faecalis şi când au tratat şoarecii cu bacteriofagii vizaţi, bacteriile au fost eradicate iar boala hepatică indusă de alcool a fost eliminată.