Terapia cu celule stem ar putea înlocui transplantul în cazul pacienţilor cu boala cronică de rinichi

Terapia cu celule stem ar putea înlocui transplantul în cazul pacienţilor cu boala cronică de rinichi

Cercetătorii de la Institutul pentru Medicină Regenerativă Wake Forest (WFIRM) lucrează la o metodă promiţătoare pentru tratamentul bolii cronice de rinichi: regenerarea ţesuturilor avariate cu ajutorul celulor stem.

Prin valorificarea proprietăţilor unice ale celulelor stem derivate din lichidul amniotic, oamenii de ştiinţă de la WFIRM au demonstrat că celulele ar putea ajuta recuperarea funcţiei organului într-un model preclinic al bolii cronice de rinichi.

”Rezultatele noastre indică faptul că acest tip de celule stem ar putea fi utilizat ca o sursă universală de celule gata de folosire şi ar putea furniza o strategie terapeutică alternativă pentru pacienţii ce suferă de această boală cronică”, a spus autorul senior dr. James J. Yoo, profesor de medicină regenerativă la WFIRM, citat de sciencedialy.com.

Rezultatele studiului au fost publicate online în jurnalul ”Tissue Engineering Part A”. Această lucrare face parte dintr-o serie pe care echipa de cercetare a publicat-o în legătură cu terapiile tratamentului bolii cronice de rinichi.

Ei au fost primii din lume care au identificat şi caracterizat celulele stem derivate din lichdiul amniotic în 2007 şi au dezvoltat tehnici pentru izolarea şi expansiunea celulelor. Celulele stem derivate din lichidul amniotic pot fi folosite ca o sursă universală de celule pentru că au abilitatea de a se transforma în diferite tipuri de celule, cât şi abilitatea de a fi antiinflamatorii, făcându-le o sursă potenţială pentru regenerare. Spre deosebire de celulele stem adulte şi pluripotente, cele derivate din lichidul amniotic nu sunt atât de predispuse să provoace un răspuns al sistemului imunitar. În plus, folosirea lor nu duce la riscul unor tumori sau probleme de etică, ca în cazul celulelor stem din embrioni.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au descoperit că celulele stem din lichidul amniotic injectate într-un rinichi bolnav într-un model preclinic au dus la îmbunătăţiri ale funcţiei rinichiului în baza măsurării nivelului de reziduri după 10 săptămâni. Rezultatele biopsiei au arătat deteriorări reduse ale grupului de capilare unde rezidurile sunt filtrate din sânge.

”Studiile noastre demonstrează că tratamentul cu celule stem din lichidul amniotic a avut efecte pozitive asupra îmbunătăţirii funcţionale şi recuperării structurale a rinichiului”, a spus directorul WFIRM dr. Anthony Atala şi coautor al studiului.

Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică din toată lumea şi se poate manifesta prin simptome cronice sau acute. Mai mult de 30 de milioane de adulţi americani sunt afectaţi de boală şi mai multe milioane se află la riscul de a o dezvolta, conform Fundaţiei Naţionale pentru Rinichi. Transplantul este singura metodă definitivă de tratament ce restaurează funcţia rinichiului, dar implică propriile provocări cu respingerea şi imunosupresia pe durata întregii vieţi. De asemenea, nu există suficienţi donatori pentru a îndeplini cererea.

”Rămâne de văzut dacă injectarea mai multor celule sau o grefare mai eficientă a celulelor infuzate ar putea spori îmbunătăţirea funcţiei organului”, a spus dr. Sunil George, coautor al studiului.

viewscnt