Umiditatea scăzută potenţează răspândirea şi agravarea virusului gripal

Umiditatea scăzută potenţează răspândirea şi agravarea virusului gripal

Cercetătorii de la Universitatea Yale au identificat un motiv cheie pentru care oamenii sunt mai predispuşi să se îmbolnăvească şi chiar să moară din cauza gripei în timpul lunilor de iarnă: umiditatea scăzută.

În timp ce experţii ştiu că temperaturile scăzute şi umiditatea scăzută promovează transmiterea visului gripal, sunt mai puţine lucruri ştiute despre efectul umidităţii scăzute asupra apărării sistemului imunitar împotriva infecţiei cu gripă.

Echipa de cercetare de la Yale, condusă de profesorul de imunobiologie Akiko Iwasaki, a încercat să găsească un răspuns la această întrebare făcând experimente pe şoareci modificaţi genetici pentru a rezista infecţiilor virale ca în cazul oamenilor. Şoarecii au fost ţinuţi în camere cu aceeaşi temperatură, dar cu umiditate diferită, fie scăzută, fie normală. Apoi au fost expuşi la virusul gripal de tip A.

Cercetătorii au observat că umiditatea scăzută a afectat răspunsul imun al animalelor în trei moduri. A blocat înlăturarea particulelor virale şi a mucusului de către cilii, structurii asemănătoare firelor de păr din căile respiratorii. De asemenea, a redus abilitatea căilor respiratorii de a repara daunele cauzate de virus în plămâni. Al treilea mecanism a implicat interferonii, sau proteine de semnalizare eliberate de celulele infectate de virus pentru a atenţiona celulele înconjurătoare de ameninţarea virală. În mediul cu umiditate scăzută, sistemul de apărare imun a eşuat.

Studiul oferă o perspectivă asupra motivului pentru care gripa este mai prevalentă atunci când aerul este uscat.

”Este bine ştiut că acolo unde umiditatea scade, apare o creştere în incidenţa gripei şi apare mortalitatea. Dacă descoperirile noastre asupra şoarecilor sunt valabile şi în cazul oamenilor, studiul nostru furnizează un posibil mecanism aflat la baza naturii sezoniere a gripei”, a spus Iwasaki, citat de sciencedialy.com.

În timp ce cercetătorii au concluzionat că umiditatea nu este singurul factor care favorizează izbucnirea gripei, dar este unul important care ar trebui luat în considerare în timpul iernii. Creşterea vaporilor de apă din aer cu umidificatoare, acasă, la şcoală, la muncă sau chiar şi în spitale este o strategie potenţială pentru a reduce simptomele gripei şi pentru a grăbi însănătoşirea, conform cercetătorilor.

viewscnt