Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, Statele Unite, au realizat un sistem bazat pe un amestec de medicamente care are un efect rapid în caz de infarct miocardic fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală, potrivit sciencedaily.com.
Testele realizate în laborator pe animale au arătat că sistemul este eficient în dizolvarea cheagurilor, limitând formarea de cicatrici pe ţesuturile inimii şi menţinând funcţionarea normală a cordului.
“Metoda noastră va permite furnizorilor de servicii de sănătate să înceapă tratarea infarcturilor înainte ca pacientul să ajungă în faza în care are nevoie de operaţie, îmbunătăţind şansele unor evoluţii pozitive ulterioare”, a declarat Ashley Brown, unul dintre autorii studiului, profesor în cadrul Universităţii de Stat din Carolina de Nord.
“Pentru că putem ţinti zona de blocare, putem folosi medicamente puternice care pot afecta alte organe; focalizarea permite reducerea riscurilor unor efecte secundare”, a adăugat profesorul.
Infarctul se produce atunci când un cheag blochează o arteră coronară.
Pentru a trata infarcturile, medicii recomandă de obicei o intervenţie chirurgicală prin care se montează un stent. Totuşi, mulţi pacienţi nu au acces la acest tip de intervenţie chirurgicală rapidă.
În plus, eliminarea cheagurilor nu înseamnă sfîrşitul problemelor pentru pacienţi, deoarece revenirea fluxului sanguin la ţesuturile blocate anterior de cheag poate provoca răni ale ţesutului cardiac şi limitarea funcţionării normale a inimii.
Pentru a elimina aceste probleme, echipa de cercetare a dezvoltat o metodă pe bază de nanogel, cu diametrul de 250 de nanometri, care ţinteşte cheagul şi îi transmite un amestec de două medicamente: tPA şi Y-27632.
Un cheag care blochează circulaţia sanguină poate fi format din mai multe materii, precum trombocitele sau plăcile arteriale, însă toate conţin o substanţă numită fibrină.
Tocmai de aceea, nanogelul este acoperit cu proteine cu rol de liant pentru fibrină. Cu alte cuvinte, atunci când nanogelul atinge cheagul, se lipeşte de el.
Medicamentele tPA şi Y-27632 se află într-o nanosferă, astfel încât tPA formează o cochilie în jurul Y-27632. Ca rezultat, tPA acţionează în primă fază asupra cheagului, distrugând fibrina şi dizolvând cheagul.
Ulterior, Y-27632 scapă din nanogel şi limitează riscul unor răni, reducând rigiditatea celulelor.
În cadrul testelor in vitro, cercetătorii au descoperit că amestecul de tPA şi Y-27632 dizolvă cheagurile în doar câteva minute, iar testele realizate pe şoareci au confirmat rezultatele.
Totuşi, echipa de cercetare urmează să realizeze teste clinice pentru a obţine o confirmare a efectului amestecului de medicamente.