Un biomarker cerebral din analizele de sânge poate indica un AVC viitor, demonstrează un studiu

Un biomarker cerebral din analizele de sânge poate indica un AVC viitor, demonstrează un studiu

Cercetătorii de la Spitalul Universitar şi de la Universitatea Uppsala, din Suedia, au demonstrat că un simplu test de sânge care reflectă sănătatea creierului poate indica persoanele cele mai expuse riscului de a suferi un accident vascular cerebral (AVC).

Descoperirea ar putea contribui la un tratament mai individualizat al pacienţilor cu fibrilaţie atrială.  Studiul a fost publicat recent în revista Circulation.

Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă, afectând aproximativ o treime din totalul persoanelor la un moment dat în viaţă, şi este o cauză frecventă de AVC, deoarece aritmia cardiacă creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge în atriile inimii. Prin urmare, multe persoane cu fibrilaţie atrială primesc tratament anticoagulant pentru a preveni un AVC.

Cu toate acestea, deoarece tratamentul anticoagulant conduce la un risc crescut de hemoragii grave, doar persoanele cu un risc moderat sau ridicat de a suferi un AVC primesc acest tratament, în locul tuturor persoanelor cu fibrilaţie atrială. Acest lucru face importantă posibilitatea de a identifica, cu un grad de precizie cât mai mare, persoanele care vor beneficia de tratamentul anticoagulant.

Cercetătorii au analizat acum nivelurile de neurofilamente cu lanţ uşor (NF-L), o proteină care este eliberată din creier în caz de presiune nocivă şi hipoxie, în probele de sânge de la mai mult de 3.000 de persoane cu fibrilaţie atrială.

Cercetătorii au urmărit apoi aceste persoane timp de un an şi jumătate în medie. Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de NF-L în sânge prezentau cel mai mare risc de a suferi un AVC.

Riscul de AVC în rândul celor cu cele mai ridicate niveluri de NF-L a fost de peste trei ori mai mare decât pentru cei cu cele mai scăzute niveluri.

 „Întrucât riscul de a suferi un AVC determină ce tip de tratament este adecvat, acest lucru poate contribui la creşterea preciziei în selectarea tratamentului", spune dr. Julia Aulin, cardiolog la Spitalul Universitar Uppsala şi cercetător la Universitatea Uppsala, autorul principal al studiului, într-un comunicat publicat luni.

Atunci când cercetătorii au combinat existenţa NF-L cu probe de sânge cardiac obişnuit de la aceleaşi persoane, acest lucru a crescut şi mai mult capacitatea de a indica un AVC viitor.

Analizele de sânge sunt utilizate zilnic în asistenţa medicală pentru a evalua funcţionarea organelor uman, cum ar fi inima, rinichii şi ficatul, dar nu există niciun test de sânge stabilit pentru a evalua starea creierului în legătură cu bolile cardiovasculare.

 „Ştim de analiza NF-L de mult timp, dar abia în ultimii ani am început să înţelegem cum s-o folosim", spune Karl Sjölin, specialist în AVC la Spitalul Universitar Uppsala şi coautor al studiului.

În continuare, cercetătorii suedezi vor investiga efectul diferitelor tratamente din domeniul sănătăţii asupra nivelului de NF-L şi dacă acesta are, la rândul său, vreo semnificaţie pentru riscul de a suferi un AVC sau de deces.

Cercetătorii speră să poată interveni într-un stadiu mai timpuriu şi să inhibe presiunea nocivă asupra creierului înainte ca aceasta să dea naştere la simptome.

Descoperirile sunt probabil transferabile la alte grupuri de pacienţi cu tulburări cardiovasculare, deşi acest lucru rămâne de demonstrat.

Speranţa echipei este că, în cele din urmă, va fi posibilă evaluarea sănătăţii creierului cu o analiză simplă de sânge la orice clinică de sănătate.

viewscnt