Un compus chimic care se găseşte în multe tipuri de fructe, precum merele sau căpşunele, încetineşte procesul de îmbătrânire, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani, citat de medicalnewstoday.com.
Fisetina, un flavonoid care se găseşte în mod natural în mere, dar şi în alte fructe şi legume - căpşuni, ceapă sau castraveţi -, este cunoscut pentru proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii.
În cadrul studiului, prezentat în publicaţia EBioMedicine, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, au testat 10 flavonoide pe şoareci.
Experţii spun că un factor cheie în procesul de îmbătrânire al oamenilor este cunoscut drept ”senescenţa celulară”, sau îmbătrânirea celulei. Din momentul în care o celulă intră în acest stadiu, ea nu mai este în stare să se dividă.
Când acest lucru se întâmplă, celula transmite semnale organismului care indică sistemului imunitar să elimine celula deteriorată.
Oamenii tineri pot uşor să înlăture celule senescente, însă odată cu înaintarea în vârstă, procesul devine mult mai dificil de realizat. Din această cauză, la persoanele în vârstă are loc o acumulare de celule deteriorate, care creşte inflamaţiile şi, ulterior, rupturile de ţesut.
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au încercat să identifice ce fel de substanţe ar avea cele mai bune efecte pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Din cele 10 flavonoide testate pe parcursul studiului, cele mai bune efecte le-a avut fisetina. În testele realizate în laborator, când şoarecilor li s-a aplicat fisetină, nivelul celulelor senescente din animale a a scăzut sensibil, prelungind speranţa de viaţă şi contribuind la o sănătate mai bună.
”Aceste rezultate sugerează că putem să extindem perioada vieţii sănătoase, a stării de sănătate, chiar către sfârşitul vieţii”, a declarat profesorul Paul D. Robbins de la Universitatea din Minnesota, unul dintre autorii studiului.
totuşi, cercetătorii consideră că acesta este doar primul pas în vederea unei analize mai ample, legate inclusiv de doza optimă pentru un efect optim.