Asociate de mult timp cu un risc scăzut al cancerului, broccoli şi alte legume crucifere – familia de plante ce include conopida, varza, varza de Bruxelles rucola sau gulia – conţin o moleculă ce dezactivează o genă ce joacă un rol important într-o varietate de forme comune ale cancerului.
Într-o nouă lucrare publicată în ”Science”, cercetătorii conduşi de dr. Pier Paolo Pandolfi, director al ”Cancer Center and Cancer Research Institute” de la Beth Israel Deaconess Medical Center, au demonstrat că ţintirea genei WWP1 cu ingredientul găsit în broccoli a suprimat creşterea tumorală la animale de laborator predispuse la cancer.
”Am găsit un nou factor important ce conduce o cale critică la dezvoltarea cancerului, o enzimă ce poate fi inhibată cu un compus natural găsit în broccoli şi alte legume crucifere. Această cale nu doar că funcţionează ca un regulator pentru controlul creşterii tumorale, dar reprezintă de asemenea şi un călcâi al lui Ahile pe care îl putem ţinti cu opţiuni terapeutice”, a spus Pandolfi, citat de sciencedialy.com.
O genă bine cunoscută ce suprimă tumorile, PTEN este una din cele mai frecvent mutate, şterse, subreglate sau inactive gene de suprimare tumorală în cancerul uman.
Anumite mutaţii PTEN moştenite pot cauza sindromuri caracterizate prin susceptibilitatea de cancer şi defecte de dezvoltare. Dar din cauză că pierderea completă a genei declanşează un mecanism ireversibil şi potent ce opreşte proliferarea celulelor canceroase, ambele copii ale genelor (oamenii au două copii ale fiecărei gene, una de la fiecare părinte) sunt afectate rar. În schimb, celulele tumorale manifestă niveluri scăzute ale PTEN, ridicând întrebarea dacă restaurarea activităţii PTEN la niveluri normale în cadrul cancerului poate declanşa activitatea de suprimare tumorală a genei.
Pentru a afla, Pandolfi şi colegii săi au identificat moleculele şi compuşii ce reglează funcţia şi activarea PTEN. Efectuând o serie de experimente asupra şoarecilor de laborator şi celulelor umane, echipa a descoperit că o genă numită WWP1 – de asemenea cunoscută ca un factor în dezvoltarea cancerului – produce o enzimă ce inhibă activitatea de suprimare tumorală a PTEN.
Cum se dezactivează acest criptonit PTEN? Prin analizarea formei fizice a enzimei, oamenii de ştiinţă au descoperit că o moleculă mică – numită formal indole-3-carbinol (I3C), un ingredient prezent în broccoli şi familia acestuia – ar putea fi cheia stăpânirii cancerului prin anularea efectelor WWP1.
Atunci când Pandolfi şi colegii au testat această idee prin administrarea I3C animalelor de laborator predispuse la cancer, au observat că ingredientul natural din broccoli a dezactivat WWP1, declanşând puterea de suprimare tumorală a PTEN.
Dar autorul principal dr. Yu-Ru Lee, membru al laboratorului lui Pandolfi, a spus că ar trebui să mănânci aproape 2,7 kg de varză de Brussels pe zi negătite pentru a avea un potenţial beneficiu anti-cancer. De aceea, cercetătorii caută alte metode de a exploata aceste noi descoperiri. Ei vor să studieze ulterior funcţia WWP1 cu scopul final de a dezvolta inhibitori WWP1 mai potenţi.
”Dezactivarea genetică sau farmaceutică a WWP1 fie cu tehnologia CRISPR, fie cu I3C ar putea restaura funcţia PTEN şi ar putea declanşa ulterior activitatea sa de suprimare tumorală. Aceste descoperiri pavează calea către o abordare pentru reactivarea suprimării tumorale de mult căutată pentru tratamentul împotriva cancerului”, a mai precizat Pandolfi.