Un extract din seminţele de avocado a prezentat proprietăţi antiinflamatorii într-un studiu de laborator şi, potrivit cercetătorilor de la Penn State University din Statele unite, reprezintă o sursă potenţială de noi compuşi antiinflamatori care ar putea fi dezvoltaţi ca ingredient alimentar funcţional sau farmaceutic.
Cercetătorii au dezvoltat extractul în ultimul deceniu ca un colorant alimentar şi ”nu se ştia dacă compuşii responsabili pentru culoarea portocalie vibrantă joacă un rol în inhibarea producţiei de mediatori proinflamatorii”, a afirmat Joshua Lambert, profesor asociat al ştiinţei alimentelor pentru sciencedaily.com.
Pentru a determina proprietăţile antiinflamatorii ale extractului de seminţe avocado, cercetătorii au folosit modele de culturi celulare şi enzime care sunt importante în răspunsul imun şi bolile inflamatorii.
O clasă de celule imune numite macrofage a fost cultivată în vase Petri şi activată cu un stimul proinflamator în prezenţa sau absenţa extractului de seminţe de avocado. Cercetătorii au măsurat producţia de mediatori proinflamatorii importanţi şi caile de semnalizare în celule după tratamentul cu extract.
Următorul pas, înainte de a putea trage concluzii suplimentare cu privire la activitatea antiinflamatorie a extractului de seminţe avocado, va fi realizarea unor studii pe animale, în special pe şoarecii de laborator cu colită ulcerativă.
Descoperirea ar putea fi importantă deoarece cancerul, bolile cardiovasculare, artrita, colita şi multe alte afecţiuni mai grave sunt asociate cu inflamaţia cronică mai ales că seminţele de avocado se îndreaptă în prezent spre deşeuri, susţin cercetătorii.
Cercetătorii au depus deja o cerere de brevet pentru utilizarea extractului ca aditiv pentru colorarea alimentelor.