Un nou dispozitiv dezvoltat în SUA uşurează tratamentul tuberculozei prin administrarea constantă a medicamentelor

Un nou dispozitiv dezvoltat în SUA uşurează tratamentul tuberculozei prin administrarea constantă a medicamentelor

O echipă de cercetare de la Massachusetts Institute of Technology  (MIT) a dezvoltat un dispozitiv care să poată fi introdus în stomac şi să administreze antibiotice pentru tratarea tuberculozei, ceea ce poate facilita tratarea mai multor pacienţi şi reducerea costurilor de îngrijire. Sistemul de livrare a medicamentelor permite pacienţilor să treacă de la doze zilnice de antibiotic la unele lunare.

Tuberculoza este una dintre cele mai periculoase boli infecţioase din lume: o treime din populaţia lumii este infectată cu tuberculoză şi mai mult de 1 milion de oameni mor din cauza bolii în fiecare an.

Un motiv pentru care TB este atât de răspândit este şi acela că tratamentul necesită adminsitrarea timp de şase luni a antibioticelor zilnic, ceea ce este dificil de respectat pentru aproape jumătate din pacienţii, în special în zonele rurale cu acces limitat la facilităţile medicale.

Folosind o nouă abordare, o sârmă înfăşurată cu antibiotice este inserată în stomacul pacientului printr-un tub nasogastric. Odată ajuns în stomac, dispozitivul eliberează încet antibiotice timp de o lună, eliminând necesitatea ca pacienţii să ia pastile în fiecare zi.

”Având un sistem care ne permite să ne asigurăm că pacientul primeşte cursul complet de tratament ar putea fi cu adevărat transformator”, spune Giovanni Traverso, profesor asistent la Departamentul de Inginerie Mecanică al MIT şi gastroenterolog la Brigham and Women's Hospital, citat de sciencedaily.com.

De mai mulţi ani, Traverso şi  echipa să lucrează la o varietate de pastile şi capsule care pot rămâne în stomac şi eliberează lent medicamente după ce au fost înghiţite. Acest tip de livrare de medicamente, cred ei, ar putea îmbunătăţi tratamentul pentru multe boli cronice care necesită doze zilnice de medicamente.

Una dintre capsulele lor poate a furniza cantităţi mici de medicamente pentru a trata HIV şi malaria. După înghiţire, acoperirea exterioară a capsulei se dizolvă, permiţând extinderea a şase braţe, ajutând dispozitivul să se depună în stomac. Acest dispozitiv poate transporta aproximativ 300 de miligrame de medicamente - suficient pentru o săptămână de tratament HIV, de exemplu. Cu toate acestea, acesta nu se încadrează cu mult în sarcina utilă necesară pentru tratarea tuberculozei, care necesită în jur de 3 grame de antibiotice în fiecare zi.

Noul dispozitiv este un fir subţire, elastic, din nitinol - un aliaj de nichel şi titan care îşi poate schimbă formă în funcţie de temperatură. Cercetătorii pot ataşa până la 600 de pastile de antibiotice diferite de-a lungul sârmei, iar medicamentele sunt ambalate în polimeri a căror compoziţie poate fi reglat pentru a controla rata de eliberare a medicamentelor odată ce dispozitivul întră în stomac.

Sârmă este livrată în stomacul pacientului printr-un tub introdus prin nas, care este folosit în mod obişnuit în spitale pentru furnizarea de medicamente şi substanţe nutritive. Ca parte a studiului lor, cercetătorii au intervievat 300 de pacienţi cu tuberculoză din India, iar cei mai mulţi au spus că acest tip de livrare ar fi preferabilă pentru tratamentul pe termen lung deoarece pacienţii ar putea veni la tratament la fiecare două săptămâni sau la fiecare patru săptămâni, în loc de aface vizite zilnice că acum, afirmă autorii studiului.

Odată ce firul atinge temperaturile ridicate ale stomacului, acesta formează o bobină, care împiedică trecerea acestuia prin sistemul digestiv. În testele la porci, cercetătorii au descoperit că dispozitivul lor prototip ar putea elibera mai multe antibiotice diferite la o rată constantă timp de 28 de zile. Odată ce toate medicamentele sunt livrate, dispozitivul este recuperat prin tubul nazogastric folosind un magnet care poate atrage bobina.

Echipa de cercetare a cuprins şi un economist, David Collins de la Universitatea din Boston, care a analizat potenţialul impact economic al acestui tip de tratament. El a constatat că, dacă este pus în aplicare în India, costurile de tratament ar putea fi reduse cu aproximativ 8.000 de dolari pe pacient.

O altă boală în care această abordare ar putea fi utilă este hepatită C, care necesită tratament cu medicamente antivirale timp de două până la şase luni. Multe alte boli infecţioase necesită, de asemenea, doze de medicamente care sunt prea mari pentru a se potrivi într-unul dintre dispozitivele mai mici, ingerabile dezvolatete anterior de aceiaşi cercetători.

Acest sistem ar putea fi, de asemenea, util pentru livrarea de medicamente care pot trata dependenţa de alcool şi alte tipuri de abuz de substanţe, spun cercetătorii.

viewscnt