Un nou ghid pentru tratamentul prespitalicesc al traumelor cerebrale poate majora supravieţuirea

Un nou ghid pentru tratamentul prespitalicesc al traumelor cerebrale poate majora supravieţuirea

Implementarea ghidurilor de tratament pentru traumele cerebrale (TBI), în cadrul Serviciului Medical de Urgenţă (EMS) din Arizona a fost asociată cu creşterea supravieţuirii la internarea în spital şi cu o supravieţuire totală îmbunătăţită pentru pacienţii cu TBI sever, conform rezultatelor studiului Excellence in Prehospital Injury Care (EPIC).

”Furnizorii EMS deja ştiu cum să administreze oxigen unui pacient şi cum să-l intubeze şi să-l ventileze. EPIC doar i-a învăţat cum să optimizeze utilizarea acestor tratamente pentru beneficiul maxim al pacienţilor”, a declarat dr. Daniel W. Spaite de la Colegiul de Medicină al Universităţii din Arizona, Tucson pentru Reuters.

Dr. Spaite şi colegii săi au comparat rezultatele în tratarea traumelor cerebrale moderate, severe şi critice înainte şi după implementarea protocoalelor şi algoritmilor bazate ce s-au axat pe patru intervenţii prespitalizare: prevenirea/tratamentul hipoxiei prin administrarea timpurie de oxigen; intervenţia asupra căilor respiratorii pentru a optimiza ventilaţia; prevenirea hiperventilaţiei prin utilizarea ratelor de ventilaţie în baza vârstei; şi evitarea şi tratamentul hipotensiunii prin infuzarea lichidelor izotonice.

După implementare, un număr semnificativ mai mare de pacienţi au avut cel puţin o valoare a saturaţiei de oxigen de 100%, ratele hipoxiei au scăzut, administrarea lichidelor intravenoase a crescut, pacienţii cu hipertensiune au fost mai predispuşi să ajungă la centrul pentru traume cu o presiune sistolică mai mare, ratele de intubare au scăzut şi pacienţii intubaţi au fost mai puţin predispuşi hiperventilaţiei.

În ciuda acestor îmbunătăţiri, a existat o aplicare incompletă a ghidurilor la nivelul individual pacient/personal. În comparaţie cu preimplementarea, şasenele ajustate de supravieţuire la spital au fost cu 70% mai mari după implementare, au afirmat cercetătorii.

Şansele supravieţuirii totale nu s-au schimbat semnificativ. În analizele subgrupurilor, pacienţii cu TBI sever şi cei cu traume totale severe au prezentat îmbunătăţiri semnificative ale supravieţuirii după implementarea ghidurilor, dar grupul moderat nu a prezentat, iar grupul sever, intubat a prezentat îmbunătăţiri ale supravieţuirii după implementarea ghidurilor.

Subgrupul cu traume critice a arătat rezultate inconsistente.

”În ultimii 40 de ani, în esenţă toate tratamentele ce au fost studiate pentru îngrijirea de urgenţă pentru TBI au fost negative. Există un cimitir plin de medicamente şi tratamente promiţătoare care atunci când au fost testate într-un final, nu au dus la nicio îmbunătăţire (de exemplu steroizi, progesteron, etc.). Deci, implementarea ghidurilor EPIC a fost de importanţă majoră, după aproape jumătate de secol de încercări de a afla metode pentru a îmbunătăţi rezultatele tratamentelor traumelor cerebrale”, a mai precizat autorul cercetării.

viewscnt