Un nou hidrogel inventat de cercetători din SUA permite realizarea de lentile de contact mai performate în tratarea bolilor oculare

Un nou hidrogel inventat de cercetători din SUA permite realizarea de lentile de contact mai performate în tratarea bolilor oculare

Cercetătorii de la Universitatea din New Hampshire au creat un hidrogel ce ar putea să fie tranformat în lentile de contact pentru a trata mai eficient topirea corneei, o boală ce reprezintă o cauză semneficativă a orbirii în toată lumea.

Boala de ochi incurabilă poate fi generată de un număr de multiple cauze, cum ar fi bolile autoimune (ca artrita reumatoidă, lupusul sau sindromul Stevens-Johnson), arsuri chimice sau alte proceduri chirurgicale (ca LASIK sau procedurile pentru cataractă).

Corneea pacientului se topeşte din cauza producerii necontrolate a anumitor enzime dependente de zinc numite metalloproteinaze matrix (MMP) de către celulele imune ale pacientului din cornee. Pentru a ajuta la prevenirea acestui lucru, cercetătorii au dezvoltat un nou hidrogel ce dezactivează acele enzime înlăturând ionii de zinc.

”Majoritatea inhibitorilor din prezent MMP folosiţi pentru a trata această boală funcţionează legând ionii de zinc cu MMP. Oricum, odată injectaţi în corp, inhibitorii MMP călătoresc prin fluxul sanguin şi prin tot corpul şi pot cauza efecte secundare severe din cauză că se leagă şi dezactivează ionii de zinc în alte ţesuturi. Hidrogelul nostru funcţionează complet diferit, pentru că este localizat doar în ochi şi dezactivează MMP eliminând ionii de zinc din cornee. Şi fiind o lentilă de contact, dacă nu există nicio problemă, pacientul ar îndepărta-o simplu”, a spus Kyung Jae Jeon, profesor asistent de inginerie chimică la UNH, citat de sciencedialy.com.

În studiul lor, publicat în jurnalul ”ACS Biomaterials Science & Engineering, cercetătorii de la UNH, împreună cu cercetătorul Jung-Jae Lee de la Universitatea din Colorado Denver Campus, au subliniat modul în care hidrogelul dezactivează MMP-1, MMP-2 şi MMP-9, ce sunt factorii majori în topirea corneei.

Cercetarea a fost efectuată in vitro şi ex vivo (în ţesut de cornee extras) şi sugerează că noul hidrogel ar putea fi o opţiune terapeutică viabilă pentru tratarea topirii corneei. Scopul final este de a transforma hidrogelul într-o lentilă de contact ce ar permite un tratament al ochiului mai localizat şi ar evita efectele secundare în restul corpului.

Există un brevet în aşteptare ce a fost depus de UNHInnovation, ce promovează şi gestionează proprietatea intelectuală a UNH.

viewscnt