Specialiştii estimează că, aproximativ una din 80 de sarcini este ectopică. Cercetătorii speră că un nou medicament, pe care-l vor testa pentru tratamentul sarcinii ectopice, ar putea ajuta anual sute de femei să evite o intervenţie chirurgicală de urgenţă.
Aproximativ una din 80 de sarcini este ectopică, ceea ce înseamnă că embrionul începe să crească într-un loc nepotrivit, adesea în afara uterului şi, de obicei, în una dintre trompele uterine.
Pe măsură ce creşte, există riscul ca trompa uterină să se spargă, ceea ce poate duce la sângerări interne care pun viaţa în pericol.
Atunci când se întâmplă acest lucru, este de obicei necesară o intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru a îndepărta trompele afectate (tuburile Falloppio, numite după medicul italian Gabriele Falloppio).
Potrivit NHS Inform, o sarcină ectopică nu poate fi salvată.
Studiul, în valoare de peste 1.8 milioane de euro, condus de Universitatea din Aberdeen, din Marea Britanie, va investiga dacă un medicament cu mifepristonă este mai eficient în tratarea sarcinii ectopice decât tratamentul medical actual.
„Sarcina ectopică este o pierdere devastatoare a sarcinii care are un impact fizic şi psihologic semnificativ asupra femeilor şi familiilor lor, iar managementul medical al sarcinii ectopice nu a avut, în esenţă, niciun progres în peste 20 de ani", a declarat dr. Andrea Woolner, într-un comunicat al Universităţii Aberdeen.
Cercetătorii vor să testeze medicamentul ca tratament suplimentar alături de cel standard pentru gestionarea medicală a sarcinii ectopice.
În cursul acestui studiu, ei intenţionează să recruteze femei care sunt eligibile pentru tratamentul medical al sarcinii ectopice în 40 de clinici pentru sarcina timpurie din Regatul Unit.
Mai recent, o diagnosticare mai bună a sarcinii ectopice a însemnat că unele femei pot fi tratate cu medicamente, ceea ce reduce nevoia de intervenţie chirurgicală.
Cu toate acestea, cu tratamentul medical actual, până la 30 % dintre femei vor necesita în continuare o intervenţie chirurgicală de urgenţă.
„Credem cu tărie că adăugarea mifepristonei la tratamentul standard ar putea reduce nevoia de intervenţie chirurgicală de urgenţă”, a precizat medicul.
Echipa de cercetare speră că studiul va demonstra că tratamentul cu mifepristonă, care acţionează prin blocarea progesteronului, un hormon cheie al sarcinii, alături de tratamentul medicamentos existent, metotrexat, va reduce nevoia de intervenţie chirurgicală de urgenţă pentru multe femei.
Studiul urmează să înceapă la sfârşitul acestui an la nivel naţional în Marea Britanie, iar rezultatele sunt aşteptate în 2027.
„Aproximativ una din 80 de sarcini este ectopică, ceea ce poate pune viaţa în pericol. Acest nou studiu ar putea schimba regulile jocului, ajutând sute de femei să evite intervenţiile chirurgicale de urgenţă în fiecare an”, a declarat baroneasa Merron, subsecretar de stat la Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială din Regatul Unit.
Experţi de la universităţile din Edinburgh; Nottingham; Birmingham; University College London (UCL); Universitatea Monash din Australia; Imperial College London şi Ectopic Pregnancy Trust vor fi implicaţi în această cercetare.