Un nou test de sânge pentru detectarea mai multor tipuri de cancer

Instrumentele de diagnosticare pentru detectarea precoce a cancerului, şi care pot evalua riscul sau monitoriza răspunsul la tratament, ar putea ajuta pacienţii să primească mai repede îngrijirea de care au nevoie şi să îmbunătăţească strategiile de tratament existente. Însă metodele actuale de evaluare a cancerului au o specificitate şi o sensibilitate limitate şi pot fi prohibitive din punct de vedere al costurilor.

Cercetătorii americani au dezvoltat un test de sânge ultrasensibil şi cu costuri reduse pentru a detecta niveluri infime ale unui biomarker al cancerului care este foarte specific pentru mai multe tipuri de cancer.

Fiecare test poate fi efectuat cu doar o jumătate de picătură de sânge (25 microlitri).

Instrumentul s-a dovedit a fi promiţător pentru depistarea precoce a cancerului şi monitorizarea bolii şi ar putea fi utilizat împreună cu alte instrumente pentru depistare, stratificarea riscului şi tratament.

La studiu, publicat în revista Cancer Discovery, a participat o echipă internaţională formată din cercetători de la Institutul Wyss din cadrul spitalului american, Mass General Brigham, Universitatea Harvard şi de la Institutul de cancer Dana-Farber, în colaborare cu cercetători din afara Statelor Unite.

„Detectarea biomarkerilor de cancer este un domeniu de cercetare în plină expansiune şi este încă un domeniu tânăr", a declarat coautorul coautorului David Walt, doctor în ştiinţe medicale, de la Departamentul de Patologie al Brigham and Women's Hospital şi membru al Institutului Wyss.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului arată că testul poate detecta nivelurile acestui biomarker  în sângele pacienţilor în cazul mai multor tipuri de cancer.

Noul studiu valorifică o tehnologie de detecţie bazată pe o singură moleculă, cunoscută sub numele de SIMOA, care a fost dezvoltată de laboratorul Wyss.

Testul este conceput pentru a detecta proteina codificată de LINE-1 (ORF1p), o proteină a elementului transpozabil despre care se ştie că apare în multe tipuri de cancer, dar nu şi în ţesutul normal corespunzător, şi care poate indica un risc ridicat de letalitate a cancerului.

Cercetătorii au căutat mult timp un test sensibil şi precis pentru a detecta ORF1p.

Autorii descriu prima lor cercetare asupra testului ca fiind un experiment pilot care a furnizat rezultate peste aşteptări.

„Am fost şocaţi de cât de bine a funcţionat acest test în detectarea expresiei biomarkerului în toate tipurile de cancer", a declarat autorul principal, Martin Taylor, doctor în medicină şi doctor în ştiinţe medicale, de la Departamentul de Patologie al Spitalului General din Massachusetts.

Făcând echipă cu cercetători de la Mass General Brigham, Dana-Farber, Beth Israel Deaconess şi MIT din Boston şi de la Universitatea Rockefeller, Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Washington (Seattle), Johns Hopkins, Groningen (Olanda) şi Canon Medical, cercetătorii au testat probe de sânge de la pacienţi cu diferite tipuri de cancer, inclusiv cancer ovarian şi colorectal.

Instrumentul de evaluare ultrasensibil a cuantificat cu succes ORF1p în probele de sânge ale pacienţilor cu cancer, şi doar foarte rar la pacienţi „sănătoşi", ceea ce susţine specificitatea pentru detectarea cancerului.

Studiile efectuate pe eşantioane de ţesut din 200 de biopsii de cancer de colon şi 75 de biopsii esofagiene, obţinute de la pacienţi aflaţi în diferite stadii ale bolii, au arătat că expresia tisulară a ORF1p era prevalentă în carcinoame şi în leziunile precursoare cu risc ridicat.

Potrivit cercet[torilor, rezultatele susţin ideea emergentă că expresia ORF1p este un 'semn distinctiv al cancerului' exprimat începând cu primele etape ale procesului bolii.

Expresia omniprezentă a ORF1p în carcinoame şi lipsa de expresie în ţesuturile normale face ca ORF1p să fie diferită de alţi biomarkeri proteici, care au niveluri normale de expresie.

„Această biologie unică îl face extrem de specific", spun autorii.

Echipa a indicat o limitare a studiului şi anume, faptul că rezultatele nu oferă informaţii esenţiale, cum ar fi localizarea ţesuturilor canceroase în organism.

În plus, instrumentul de evaluare ultrasensibil nu reuşeşte să identifice toate tipurile de cancer şi subtipurile acestora.

Echipa preconizează că instrumentul ar putea fi utilizat în plus faţă de alte teste pentru a îmbunătăţi metodele generale de testare a depistării precoce şi pentru a permite medicilor să monitorizeze în timp real răspunsul pacienţilor la terapia împotriva cancerului şi să facă ajustări ale tratamentului atunci când este necesar.

Testul este foarte specific, dar nu ne oferă suficiente informaţii pentru a fi utilizat în vid, spun cercetătorii, care şi-au manifestat optimismul după succesul timpuriu al acestui instrument de evaluare ultrasensibil, dar au subliniat totodată că sunt necesare cercetări ulterioare.

Specialiştii în patologie din cadrul studiului colaborează acum cu clinicienii pentru a investiga acurateţea testului în cohorte mai mari de studiu şi în diferite populaţii de pacienţi, pentru a înţelege dacă evaluarea biomarkerului ORF1p ar fi utilă pentru îngrijirea pacienţilor.

De asemenea, aceştia lucrează pentru a determina dacă biomarkerul poate fi utilizat pentru a evalua riscul de cancer la pacienţi.

„Am ştiut încă din anii 1980 că elementele transpozabile sunt active în unele tipuri de cancer şi, în urmă cu aproape 10 ani, am raportat că ORF1p este un biomarker omniprezent al cancerului, dar până acum nu am avut capacitatea de a-l detecta în testele de sânge", a declarat unul dinytre coautori, dr. Kathleen Burns,  preşedinta departamentului de patologie de la Dana-Farber.

O tehnologie capabilă să detecteze ORF1p în sânge deschide multe posibilităţi pentru aplicaţii clinice, spun autorii cercetătorii.

viewscnt