Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit o modalitate de a regenera mielina distrusă în cazurile de scleroză multiplă de propriul sistem imunitar al pacientului lăsând nervii incapabili să trimită şi să primească mesaje în mod eficient.
Oamenii de ştiinţă au dat şoarecilor de laborator metformină, un medicament pentru scăderea glicemiei, timp de trei luni.
Ulterior ei au analizat mielina de la unii dintre nervii din creierul animalelor, iar rezultatele descrise drept "spectaculoase” au arătat că mielina deteriorată a şoarecilor de laborator a fost recuperată aproape complet după tratamentul de trei săptămâni cu metformină, scrie dailymail.co.uk.
De asemenea o altă descoperire cheie a fost cea a unui tratament care ar putea proteja nervii de deteriorare.
Aceasta include utilizarea unor medicamente deja aprobate pentru reducerea colesterolului cunoscute sub numele de statine. În prezent, statinele sunt testate în cel mai mare studiu din lume pentru scleroză multiplă secundar progresivă.
Proiectul de 6 milioane de lire sterline, care este finanţat de NHS Naţional Institute for Health Research şi de the MS Society, oferă speranţa primului tratament eficient pentru pacienţii cu scleroză multiplă progresivă secundară - o etapă avansată a bolii.
Aproximativ jumătate dintre pacienţi cu scleroză multiplă dezvoltă forma agravantă a bolii, scleroză multiplă progresivă secundară în termen de 15 până la 20 de ani.
În această etapă a bolii nu există nicio ameliorare în declinul pacienţilor care îşi pierd progresiv funcţia musculară şi devin în timp din ce în ce mai incapabili de o viaţă normală.
Datorită noilor decoperiri oamenii de ştiinţă speră ca în următorul deceniu scleroza multiplă să devină o boală vindecabilă.
Scleroza multiplă este o afecţiune în care sistemul imunitar atacă organismul şi provoacă leziuni nervilor de la nivelul creierului şi măduvei spinării.
În prezent scleroza multiplă este o afecţiune incurabilă, iar boala afecteză 2,3 milioane de oameni în întreaga lume din care aproximativ 400.000 în SUA şi 100.000 în Marea Britanie.
Boala este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi de obicei, apare în jurul vârstei de 20 - 30 de ani.
Cauzele sclerozei multiple nu sunt cunoscute, iar boala scurtează speranţa medie de viaţă cu cinci până la 10 ani.
Simptomele includ oboseală, dificultăţi de mers, probleme de vedere, probleme ale vezicii urinare, amorţeală sau furnicături, rigiditate musculară şi spasme, probleme de echilibru şi coordonare şi probleme de gândire, învăţare şi planificare.