Cel mai lung studiu de urmărire a ratei de supravieţuire în cazul pacienţilor cu carcinom hepatocelular trataţi cu o imunoterapie combinată a indicat rezultate pozitive după cinci ani de la iniţierea tratamentului.
Studiul clinic de fază 3, denumit HIMALAYA, a urmărit pacienţii cu carcinom hepatocelular (HCC) care au primit terapie combinată cu medicamentele Imfinzi (durvalumab) şi Imjudo (tremelimumab), un tratament denumit STRIDE.
Pacienţii incluşi în studiu sufereau de HCC nerezecabil, care nu au primit anterior terapie sistemică şi nu erau eligibili pentru tratament localizat.
Rezultatele acestui studiu au fost prezentate luni în cadrul Congresului anual al Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) care are loc în Barcelona, Spania, a transmis compania farmaceutică AstraZeneca, într-un comunicat.
Terapia STRIDE (Single Tremelimumab Regular Interval Durvalumab) constă în tratament cu durvalumab, administrat la intervale regulate, şi o singură doză de tremelimumab.
Potrivit rezultatelor prezentate la Congresul ESMO 2024, după un interval de urmărire de cinci ani, pacienţii care au primit terapie STRIDE au înregistrat un risc mai redus de deces cu 24% în comparaţie cu grupul de pacienţi care a primit tratament cu sorafenib.
Astfel, 19,6% din pacienţii care au primit tratament STRIDE erau în viaţă după cinci ani, în comparaţie cu 9,4% din pacienţii trataţi cu sorafenib.
În subgrupul de pacienţi incluşi în studiul clinic la care s-a raportat controlul bolii (definit ca răspuns complet sau parţial sau stadiu stabil al afecţiunii), 28,7% dintre cei care au primit STRIDE erau în viaţă după cinci ani, comparativ cu 12,7% în cazul celor care au primit sorafenib.
"Tratamentul cu durvalumab plus tremelimumab pentru pacienţii cu cancer hepatic avansat a dublat rata totală de supravieţuire la cinci ani, un avans semnificativ faţă de sorafenib care a devenit şi mai pronunţat în timp. Aceste date susţin utilizarea acestui nou regim de imunoterapie duală şi reprezintă un pas important pentru pacienţii cu această boală devastatoare", a declarat dr. Lorenza Rimassa, profesor asociat de oncologie medicală la Universitatea Humanitas din Milano, Italia, şi investigator principal al studiului clinic, citat în comunicat.
Medicamentul durvalumab este un anticorp monoclonal uman, care acţionează prin blocarea capacităţii unei tumori de a se sustrage şi de a amortiza sistemul imunitar, stimulând în acelaşi timp răspunsul imunitar anticancer al organismului.
Tratamentul este autorizat în Uniunea Europeană pentru mai multe indicaţii terapeutice, printre care cancerul pulmonar, cancerul endometrial, cancerul tractului biliar (BTC) şi carcinomul hepatocelular (HCC).