Virusul sinciţial respirator (VSR/RSV) reprezintă o infecţie frecventă la copii şi la adulţii în vârstă şi poate provoca simptome uşoare, precum tuse, strănut şi febră, dar poate duce şi la afecţiuni mai grave, cum ar fi pneumonia sau chiar decesul. VSR cauzează o povară semnificativă de boală în rândul populaţiei globale, cu aproximativ 33,1 milioane de cazuri în fiecare an, şi este principala cauză a bronşiolitei şi a pneumoniei virale la sugari.
VSR este un virus sezonier al tractului respirator care provoacă, în general, simptome usoare asemănătoare răcelii, însă poate fi fatal pentru copiii mici şi persoanele în vârstă.
Virusul este contagios şi reprezintă o cauză frecventă a bolilor respiratorii, putând afecta plămânii şi căile respiratorii ale unei persoane infectate, provocând boli grave la copiii mici, la adulţii în vârstă şi la persoanele cu anumite afecţiuni medicale cronice.
Sugarii şi adulţii în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecţii VRS severe.
Numai în Statele Unite infecţia cu virusul este una dintre principalele cauze ale pneumoniei la copiii mici şi adulţii în vârstă, cauzând 177.000 de spitalizări şi 14.000 de decese în fiecare an.
Acum, un vaccin împotriva virusului sinciţial respirator (VSR/RSV), testat pe patru grupuri de adulţi cu vârsta de peste 18 ani şi cu un sistem imunitar compromis, a generat un răspuns imun puternic în cadrul unui studiu în stadiu avansat.
O singură doză de 120 micrograme de vaccin a generat anticorpi neutralizanţi puternici împotriva ambelor subtipuri de RSV, numite RSV-A şi RSV-B, în toate grupurile din studiu, potrivit rezultatelor.
Vaccinul a fost bine tolerat în cadrul studiului şi a prezentat un profil de siguranţă în concordanţă cu constatările din alte studii ale vaccinului, a comunicat gigantul farmaceutic american Pfizer, dezvoltatorul vaccinului Abrysvo.
Adulţii imunocompromişi, cum ar fi pacienţii cu cancer sau cu tulburări autoimune, prezintă un risc substanţial crescut de a suferi complicaţii severe din cauza VSR, dar în prezent nu există vaccinuri aprobate în Statele Unite pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani, a precizat grupul american.
Producătorul de medicamente a anunţat, într-un comunicat publicat luni, că intenţionează să prezinte datele agenţiilor de reglementare în domeniul sănătăţii pentru revizuire.
Studiul a testat două doze de vaccin la 203 adulţi din patru grupuri - cei cu un tip de cancer pulmonar, boală renală în stadiu terminal, tulburare inflamatorie autoimună şi transplantaţi de organe solide - toţi aceştia având imunitatea compromisă şi riscând să dezvolte o boală severă asociată cu RSV.
Vaccinul este aprobat în prezent pentru persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste şi pentru utilizarea la femei în mijlocul celui de-al treilea trimestru de sarcină pentru a proteja copiii, în Statele Unite.
În Uniunea Europeană, primele vaccinuri pentru protejarea copiilor mici şi a persoanelor în vîrstă împotriva virusului sinciţial respirator au fost autorizate în vara anului trecut.
Un anticorp monoclonal recombinant uman cu acţiune prelungită împotriva virusului sinciţial respirator, nirsevimab, de la Sanofi şi partenerul său AstraZeneca, a fost autorizat pentru punerea pe piaţă în Uniunea Europeană sub denumirea comercială Beyfortus, în octombrie 2022, pentru a preveni VRS la copiii cu vârsta de până la 24 de luni.
De asemenea, vaccinul bivalent recombinat pe bază de proteine ale VSR (Abrysvo) de la Pfizer, pentru vaccinarea femeilor însărcinate împotriva infecţiei cu acest virus este, de asemenea, disponibil în UE, ca măsură preventivă pentru sugarii mici.
Acesta se recomandă a fi administrat femeilor între 32 şi 36 de săptămâni de sarcină pentru a preveni infecţia tractului respirator inferior şi boala severă la sugari până la vârsta de şase luni.
În Romania, este compensată o metodă de imunizare pasivă (palivizumab) care ajută la prevenirea formelor severe de infecţie cu virus sinciţial respirator, în cazul copiilor născuţi prematur, cei cu boli cardiace congenitale sau cu boală pulmonară cronică.