Mai mult de 20 de milioane de bebeluşi s-au născut cu o greutate scăzută la naştere (mai puţin de 2500g) în 2015 – în jur de una din şapte din toate naşterile din întreaga lume. Aproape trei sferturi din aceşti bebeluşi s-au născut în Asia de Sud şi Africa Sub-Sahariană.
Problema rămâne substanţială de asemenea şi în ţările cu venit ridicat din Europa, America de Nord, Australia şi Noua Zeelandă, unde nu a existat niciun progres în reducerea ratelor greutăţii scăzute la naştere din 2000, conform unei noi analize efectuate de cercetătorii de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ce implică 148 de ţări şi 281 de milioane de naşteri, publicată în jurnalul ”The Lancet Global Health”, citat de sciencedaily.com.
În 2012, toate cele 195 de state membre OMS s-au angajat la o reducere de 30% a prevalenţei greutăţii scăzute la naştere până în anul 2025, în comparaţie cu ratele din 2012. Estimările au arătat că prevalenţa greutăţii scăzute la naştere din toată lumea a scăzut uşor de la 17,5% în 2000 (22,9 milioane de naşteri cu greutate scăzută) la 14,6% în 2015 (20,5 milioane).
Studiul a indicat că la rata actuală a progresului – cu un declin anual de 1,2% al ratelor greutăţii scăzute la naştere între 2000 şi 2015 – lumea se va încadra la reducerea anuală de 2,7% necesară pentru a ajunge la ţinta OMS, între 2012 şi 2025.
Aceste descoperiri subliniază nevoia urgentă de noi investiţii şi acţiuni pentru a accelera progresul, prin înţelegerea şi abordarea factorilor cheie ai greutăţii scăzute la naştere – inclusiv extremele vârstei materne, sarcinile multiple, complicaţiile obstetrice, afecţiunile cronice materne (de exemplu tulburările hipertensive din sarcină), infecţiile (de exemplu malaria) şi statutul nutriţional, cât şi expunerea la factori de mediu ca poluarea aerului din interiorul locuinţelor şi consumul de tutun şi droguri. În ţările cu venit scăzut, creşterea slabă a fătului în uter reprezintă o cauză majoră a greutăţii scăzute la naştere. În regiunile mai dezvoltate, greutatea scăzută la naştere este adesea asociată cu prematuritatea (un bebeluş născut mai devreme de 37 de săptămâni de gestaţie).
”În ciuda angajamentelor clare guvernele naţionale fac prea puţine lucruri pentru a reduce greutatea scăzută la naştere. Am văzut schimbări foarte puţine pe parcursul a 15 ani, chiar şi în cadrele cu venituri ridicate unde greutatea scăzută la naştere este cauzată de obicei de prematuritatea, ca un rezultat al vârstei materne ridicate, fumatului, cezarienelor neindicate medical şi tratamentelor pentru fertilitate ce cresc riscul naşterilor multiple”, a explicat autoarea principală a studiului dr. Hannah Blencowe de la Şcoala de Igienă şi Nutriţie Tropicală din Londra.
Autorii studiului solicită acţiuni internaţionale pentru a se asigura că toţi bebeluşii sunt cântăriţi la naştere, pentru a îmbunătăţi îngrijirea clinică şi pentru a promova acţiuni de sănătate publică asupra cauzelor greutăţii scăzute la naştere pentru a reduce decesul şi dizabilitatea.
Mai mult de 80% din cei 2,5 milioane de nou-născuţi ce mor în fiecare an au o greutate scăzută la naştere, fie că sunt născuţi înainte de termen sau sunt prea mici pentru vârsta gestaţională. Bebeluşii cu greutate scăzută ce supravieţuiesc au un risc crescut de probleme de dezvoltare şi fizice mai târziu în viaţă, inclusiv afecţiuni cronice ca diabetul şi boală cardiovasculară.
Una din cele mai mici rate a greutăţii scăzute la naştere în 2015 a fost în Suedia (2,4%) în comparaţie cu aproximativ 7% în alte regiuni cu venit ridicat, inclusiv S.U.A. (8%), Regatul Unit (7%), Australia (6,5%) şi Noua Zeelandă (5,7%).
Regiunile care fac cele mai mari progrese sunt cele cu cele mai ridicate numere de bebeluşi cu greutate scăzută la naştere, Asia de Sud şi Africa Sub-Sahariană, cu un declin anual al greutăţii scăzute la naştere de 1,4% şi respectiv 1,1% între 2000 şi 2015.
Numărul total al cazurilor de greutate scăzută la naştere a crescut în Africa Sub-Sahariană de la 4,4 milioane la 5 milioane de bebeluşi, în mare parte din cauza tendinţelor demografice (ca fertilitatea şi migraţia). În mod similar, Asia de Sud are aproape jumătate din naşterile cu greutate scăzută, cu un număr estimat de 9,8 milioane în 2015.
Ţările cu venit ridicat din America de Nord, Europa, Australia şi Noua Zeelandă sunt unele din ţările cu cea mai înceată rată de progres, cu o reducere a prevalenţei medie de 0,01% anual şi o rată a greutăţii scăzute la naştere de 7% anual între 2000 şi 2015.
Dintre acestea, Cehia (creştere anuală de 2%), Irlanda (1,3%), Portugalia (1,2%) şi Spania (1,1%) fac cel mai încet progres, cu o tendinţă în creştere a prevalenţei greutăţii scăzute la naştere începând din 2000.
”Greutatea scăzută la naştere este o entitate clinică complexă compusă din restricţii de creştere intrauterine şi naşteri înainte de termen. În Asia de Sud o proporţie mare de bebeluşi cu greutate scăzută sunt născuţi la termen dar cu restricţie de creştere intrauterină, ceea ce este asociat cu nutriţia insuficientă maternă. În schimb, naşterea înainte de termen contribuie major la greutatea scăzută la naştere în cadrele cu multe sarcini ale adolescentelor, cu prevalenţă mare a infecţiilor, sau unde sarcina este asociată cu niveluri ridicate de tratamente împotriva fertilităţii sau cu cezarienele ca în SUA şi Brazilia”, a spus co-autorul dr. Mercedes de Onis de la OMS.