Statele Unite vor părăsi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat luni preşedintele american Donald Trump, afirmând că agenţia globală de sănătate a gestionat greşit pandemia de Covid-19 şi alte crize sanitare internaţionale.
Trump a declarat că OMS nu a reuşit să acţioneze independent de „influenţa politică nepotrivită a statelor membre ale OMS” şi a solicitat „plăţi nedrept de mari” din partea Statelor Unite, care au fost disproporţionate faţă de sumele furnizate de alte ţări mai mari, cum ar fi China.
„OMS ne-a jefuit, toată lumea jefuieşte Statele Unite. Nu se va mai întâmpla”, a declarat Trump la semnarea unui ordin executiv privind retragerea din OMS, la scurt timp după învestirea sa în cel de-al doilea mandat.
Întrebat despre decizia şi remarcile lui Trump, ministrul chinez de externe a declarat marţi, în cadrul unui briefing de presă, că rolul OMS în guvernanţa globală în domeniul sănătăţii ar trebui să fie consolidat, nu slăbit.
„China va continua să sprijine OMS în îndeplinirea responsabilităţilor sale şi să întărească cooperarea internaţională în domeniul sănătăţii publice”, a declarat Guo Jiakun, un purtător de cuvânt al ministerului, citat de Reuters.
Măsura înseamnă că Statele Unite vor părăsi agenţia de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite peste 12 luni şi va opri toate contribuţiile financiare la activitatea acesteia.
Statele Unite sunt de departe cel mai mare susţinător financiar al OMS, contribuind cu aproximativ 18 % din finanţarea totală a agenţiei internaţionale de sănătate. Cel mai recent buget pe doi ani al OMS, pentru 2024-2025, a fost de 6,8 miliarde de dolari.
Retragerea Statelor Unite va pune probabil în pericol programele din întreaga organizaţie, potrivit mai multor experţi atât din interiorul, cât şi din afara OMS, în special cele care abordează tuberculoza, cel mai mare ucigaş de boli infecţioase din lume, precum şi HIV/SIDA şi alte urgenţe sanitare.
Ordinul lui Trump a precizat că administraţia va înceta negocierile privind tratatul OMS privind pandemia în timp ce retragerea SUA este în curs.
Personalul guvernului Statelor Unite care lucrează cu OMS va fi rechemat şi redistribuit, iar guvernul va căuta parteneri care să preia activităţile necesare ale OMS, conform ordinului.
Guvernul va revizui, va anula şi va înlocui Strategia de securitate sanitară globală a Statelor Unite pentru 2024 cât mai curând posibil, se arată în ordin.
Următorii mari donatori ai OMS sunt Fundaţia Bill & Melinda Gates, deşi cea mai mare parte a acestei finanţări este destinată eradicării poliomielitei, şi grupul mondial pentru vaccinuri Gavi, urmat de Comisia Europeană şi Banca Mondială. Următorul cel mai mare donator naţional este Germania, care contribuie cu aproximativ 3% din finanţarea OMS.
Retragerea SUA din OMS nu este neaşteptată. Trump a luat măsuri pentru a părăsi organismul în 2020, în timpul primului său mandat de preşedinte, acuzând OMS că a ajutat eforturile Chinei de a „induce lumea în eroare” cu privire la originile virusului care a provocat pandemia.
OMS neagă cu fermitate acuzaţia şi spune că va continua să facă presiuni asupra Beijingului pentru a împărtăşi date care să stabilească dacă virusul a apărut în urma contactului oamenilor cu animale infectate sau a fost scăpat dintr-un laborator de cercetare a unor virusuri similare.
Trump a suspendat, de asemenea, contribuţiile Statelor Unite către agenţia sanitară internaţională, care au costat-o aproape 200 de milioane de dolari în perioada 2020-2021 faţă de bugetele anterioare de doi ani, în timp ce OMS se lupta cu cea mai gravă urgenţă de sănătate din lume din ultimul secol.
În conformitate cu legislaţia americană, părăsirea OMS necesită o perioadă de preaviz de un an şi plata oricăror taxe restante. Înainte ca retragerea Statelor Unite să poată fi finalizată prima dată, fostul preşedinte american Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale din ţară şi a pus capăt acestui demers în prima sa zi de mandat, la 20 ianuarie 2021.