Agenţia Naţională a Medicamentului lansează o campanie de promovare a conştientizării importanţei raportării reacţiilor adverse la medicamente

Agenţia Naţională a Medicamentului lansează o campanie de promovare a conştientizării importanţei raportării reacţiilor adverse la medicamente

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a lansat cea de a treia campanie pentru a promova conştientizarea importanţei raportării reacţiilor adverse suspectate la medicamente, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Campania ANMDM, organizată în perioada 19 - 23 noiembrie,  se desfăşoară în cadrul unei săptămâni dedicate ridicării gradului de conştientizare, în care sunt implicate 28 de autorităţi de reglementare în domeniul medicamentului din Uniunea Europeană, Australia, Mexic şi Noua Zeelandă.

"Autorităţile de reglementare se vor concentra împreună asupra creşterii numărului de raportări de reacţii adverse suspectate la sugari şi copii, precum şi în timpul sarcinii şi al alăptării", a menţionat agenţia de reglementare.

“Anul trecut, raportările referitoare la populaţia pediatrică au reprezentat numai 5,9% din numărul total de raportări de reacţii adverse suspectate, cunoscute sub denumirea de rapoarte de reacţii adverse la medicamente. Deşi medicamentele sunt sigure şi eficace, pot apărea reacţii adverse”, a completat ANMDM.

Agenţia subliniază că riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor trebuie înţelese de către medici şi comunicate pacienţilor, inclusiv persoanelor care asigură îngrijirea acestora, părinţilor şi celor care aşteaptă un copil sau îşi planifică o sarcină.

"Posibilele reacţii adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o "oarecare stare de rău", iar raportarea acestora poate veni în sprijinul autorităţilor de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiţii de siguranţă a medicamentelor aflate pe piaţă şi luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive”, arată agenţia.

Pentru a se asigura că medicamentele de pe piaţă prezintă un grad acceptabil de siguranţă în utilizare, autorităţile de reglementare, inclusiv ANMDM, se bazează pe raportarea efectelor secundare suspectate.

„Din cauza deficitului de raportare de care, din păcate, suferă toate sistemele de raportare, campania desfăşurată în prezent este importantă atât pentru ridicarea gradului de conştientizare, cât şi pentru consolidarea sistemului", arată comunicatul agenţiei.

Orice persoană poate contribui la îmbunătăţirea siguranţei medicamentelor prin raportarea online a oricărei reacţii adverse suspectate, menţionează ANMDM.

viewscnt