La fiecare 20 de secunde undeva în lume o persoană îşi pierde un picior din cauza diabetului, însă opt din zece amputaţii pot fi evitate printr-un simplu examen clinic şi obiectiv al picioarelor la persoanele cu diabet, arată Asociaţia de Podiatrie, într-un comunicat transmis 360medical.ro cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului.
Potrivit datelor International Diabetes Federation şi D-Foot International, citate de Asociaţia de Podiatrie, peste 425 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet, dintre care majoritatea au diabet zaharat de tip 2.
“Însă nu doar numărul ridicat de cazuri trebuie să ne îngrijoreze, ci faptul că 1 din 2 persoane nu este diagnosticată. Mai mult, estimările oficiale ale Federaţiei Internaţionale a Diabetului pentru anul 2045 arată că numărul de cazuri de diabet va ajunge la 629 de milioane”, menţionează asociaţia.
Potrivit specialiştilor, pierderea sensibilităţii la membrele inferioare este o consecinţă a neuropatiei diabetice, complicaţie majoră pe care diabetul o poate provoca.
Statisticile internaţionale arată că una din patru persoane cu diabet care îşi pierd sensibilitatea picioarelor va dezvolta un ulcer al piciorului la un moment dat în viaţă.
Mai mult, 85% din cazurile de amputaţie sunt cauzate de aceste ulcere ale piciorului.
“La fiecare 20 de secunde undeva în lume o persoană îşi pierde un picior din cauza diabetului. Ca urmare, aceste persoane îşi pierd abilitatea de a munci şi de a se integra corespunzător în societate. Depresia este o altă consecinţă care poate fi provocată de pierderea unui membru inferior”, arată asociaţia.
Complicaţiile de la nivelul piciorului cauzate de diabet devin o povară importantă pentru sistemul de sănătate al oricărei societăţi moderne, subliniază specialiştii.
Experţii estimează că 12% din bugetul sănătăţii la nivel mondial se alocă pentru diabet, ceea ce reprezintă, în total, peste 670 de miliarde de dolari în fiecare an.
Prognosticul de supravieţuire la persoanele cu diabet zaharat, care prezintă ulceraţii infectate, este de numai 85% în primul an, potrivit statisticilor internaţionale.
De asemenea, 17,4% dintre persoanele cu diabet suferă o amputaţie minoră sau majoră la nivelul picioarelor în primul an de la apariţia primei ulceraţii infectate.
“Vestea bună este că 8 din 10 amputaţii pot fi evitate printr-un simplu examen clinic şi obiectiv al picioarelor la persoanele cu diabet. De aceea, prevenţia amputaţiilor trebuie să fie un obiectiv principal al factorilor de decizie din fiecare ţară”, mai arată Asociaţia de Podiatrie.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului marchează conştientizarea faptului că diabetul zaharat reprezintă în prezent un pericol pentru orice familie, cât şi promisiunea că există uneltele necesare combaterii acestei boli cronice.
Cu această ocazie, D-Foot International a lansat campania FOCUS on FEET, care trage un semnal de alarmă şi încearcă să sensibilizeze publicul cu privire la complicaţiile critice provocate de diabetul zaharat.
Asociaţia de Podiatrie, cu sediul în Cluj-Napoca, îşi propune să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenţilor medicali şi să creeze meseria de podiatru şi în România.
Potrivit asociaţiei, podiatrul ar putea să contribuie la o reducere majoră a ratei amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare, dacă este inclus în echipa de îngrijire a pacienţilor care dezvoltă această complicaţie a diabetului zaharat.
În România, programul naţional de diabet zaharat este cel mai mare program curativ derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ajungând la 823.000 de pacienţi în acest an, potrivit datelor prezentate de instituţie.