Buget suplimentat pentru programele de acţiuni prioritare destinate pacienţilor critici

Buget suplimentat pentru programele de acţiuni prioritare destinate pacienţilor critici

Acţiunile prioritare se adresează pacienţilor critici, finanţând din fondurile Ministerului Sănătăţii costurile specifice pentru tratamentul şi îngrijirea acestor pacienţi care nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate. Ca şi celelalte bugete pentru sănătate, şi acestea se confruntă cu probleme de finanţare în ultimul an. Totuşi, Ministerul Sănătăţii susţine că a găsit o soluţie, de a suplimenta bugetul programelor de acţiuni prioritare destinate pacienţilor critici, cu 200 de milioane de lei în această lună.

Banii sunt alocaţi în principal pentru programele de acţiuni prioritare destinate pacienţilor critici internaţi la ATI, pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) şi infarct miocardic acut (IMA).

Prin aceste programe se finanţează, direct din bugetul Ministerului Sănătăţii, cele mai critice cazuri din spitalele de urgenţă.

"Încă 200 de milioane de lei pentru marile urgenţe medicale din spitale, alocate astăzi de Ministerul Sănătăţii. Suplimentare cu 90% a sumelor alocate pentru pacienţii cu AVC prin programul AP-AVC", a transmis ministerul.

În 2024, Ministerul Sănătăţii a alocat circa 530 de milioane de lei pentru programul acţiuni prioritare, faţă de un buget de doar 150 de milioane de lei în 2021.

În 2023, bugetul acţiunilor prioritare a fost de circa 400 milioane de lei. Programul este dedicat pacienţilor critici de anestezie terapie intensivă, neonatologie, traumă, arşi, respectiv, pacienţilor cu accident vascular cerebral şi infarct miocardic acut.

viewscnt