Ce sumă a rămas disponibilă pentru contractele cost-volum în acest an

Ce sumă a rămas disponibilă pentru contractele cost-volum în acest an

Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă şi sustenabilitate financiară. Pentru 2023, bugetul prevede o limită de 4,3 miliarde lei pentru contractele cost-volum, la fel ca în anul precedent. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat acum care este suma rămasă disponibilă din limita prevăzută în buget. 

Astfel, suma rămasă disponibilă la data de 10 mai 2023, în limita căreia va continua în anul 2023 procesul de negociere sau de reluare a negocierii pentru contractele cost-volum şi cost-volum-rezultat, este de 2,838 miliarde lei, adică 66% din plafonul anual, potrivit datelor publicate de CNAS.

Datele au fost comunicate de comisia de negociere a contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat.

Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.

Anul trecut, preşedintele CNAS a declarat că aceste contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat sunt mult mai eficiente decât decontarea efectivă a medicamentelor în ambulatoriu.

viewscnt