Colegiul Medicilor propune introducerea înţelegerii amiabile între medic, pacient şi emitentul poliţei de malpraxis

Colegiul Medicilor propune introducerea înţelegerii amiabile între medic, pacient şi emitentul poliţei de malpraxis

Colegiul Medicilor din România propune introducerea înţelegerii amiabile între medic, pacient şi compania de asigurări care a emis poliţa de malpraxis pentru despăgubirea în caz de greşeală a medicului. 

Propunerea a fost lansată în cadrul dezbaterilor publice lansate de către Colegiul Medicilor pe tema gestionării greşelilor medicale în România.

Ultima dezbatere a avut loc joi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T.Popa” din Iaşi, unde participanţii au discutat o serie de propuneri menite să introducă posibilitatea înţelegerii amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliţei de malpraxis şi pacient, care să permită despăgubirea acestuia încă din faza de pre-litigiu, fără ca acest lucru să excludă calea de acces la instanţa de judecată.

"În partea de pre-litigiu, propunem introducerea unei noi proceduri prin care un expert medical independent să stabilească dacă este malpraxis sau nu şi, în baza acestei expertize medicale, pacientul să poată fi despăgubit fără a apela neapărat la instanţa de judecată şi fără ca medicul să apară ca pârât într-un dosar civil", a declarat Nicoleta Popescu, avocat al Colegiului Medicilor.

O altă propunere este ca, într-un dosar civil de malpraxis, medicul să aibă calitatea de intervenient forţat, calitatea de pârât fiind preluată de asigurător, care va plăti şi despăgubirile.

De asemenea, Colegiul Medicilor propune ca, şi în faţa instanţei de judecată, expertiza să fie făcută de un expert medical independent şi nu de Institutul de Medicină Legală.

Membrii Colegiului consideră că, în cazul în care o greşeală medicală a cauzat suferinţă sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensaţii financiare pentru repararea suferinţei cauzate.

Însă propunerea de introducere a unei căi de înţelegere amiabilă între medic, asigurător şi pacient, în caz de malpraxis, ar putea elimina multe din blocajele existente în sistem şi ar permite despăgubirea mai rapidă a pacienţilor care au suferit prejudicii în urma unui act de malpraxis.

"În plus, analiza conduitei profesionale a medicului poate duce la sancţiuni disciplinare din partea Colegiului Medicilor din România, care pot ajunge până la retragerea dreptului de liberă practică. Clarificarea condiţiilor în care medicul poate răspunde chiar şi penal pentru deciziile sale este deopotrivă necesară pentru îndrumarea practicii judiciare in acest sens", a precizat preşedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu.

Colegiul a demarat în noiembrie 2022 o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanţilor presei, asociaţiilor de pacienţi, societăţii civile şi sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuţie deficienţele sistemului de gestionare a greşelii medicale în România.

În cadrul primei dezbateri desfăşurate la Bucureşti, participanţii au subliniat importanţa raportării voluntare şi analizei detaliate a greşelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor şi a îmbunătăţi calitatea actului medical.

De asemenea, Colegiul Medicilor consideră că sistemul actual al poliţelor de malpraxis este ineficient şi nu oferă o protecţie reală medicilor.

viewscnt