Diana Păun (Preşedinţie): În UE se proiectează noi direcţii în sănătate, care vizează reducerea poverii bolilor netransmisibile

Diana Păun (Preşedinţie): În UE se proiectează noi direcţii în sănătate, care vizează reducerea poverii bolilor netransmisibile

Mandatul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene vine într-un moment marcat de proiectarea unor noi direcţii la nivelul Uniunii, care vizează inclusiv economii în domeniul sănătăţii şi reducerea poverii bolilor netransmisibile, a declarat marţi Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, citată de Agerpres.

România va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului viitor.

"Mandatul României nu va fi unul uşor dat fiind contextul definit pe de o parte de alegerile pentru Parlamentul European şi implicit de proiectarea unor noi direcţii, iar pe de altă parte de economiile care se impun inclusiv pentru domeniul sănătăţii şi care vizează în esenţă reducerea poverii bolilor netransmisibile", a spus Păun, în cadrul unei conferinţe organizate de Institutul Aspen.

Potrivit oficialului, întreaga Europă se confruntă cu un declin demografic şi cu îmbătrânirea populaţiei, iar aceste aspecte sunt interconectate cu indicatori ai stării de sănătate precum speranţa de viaţă, natalitatea, mortalitatea sau fertilitatea.

Îmbătrânirera populaţiei creşte nevoia de adaptare a serviciilor de sănătate pentru persoanele vârstnice, precum şi de resurse umane în sănătate.

"Preocuparea în zilele noastre este aceea de a asigura sustenabilitatea sistemelor de sănătate prin asigurarea accesului la servicii de sănătate, calitate pentru toţi la toate vârstele. Practica ne arată însă că niciun sistem de sănătate nu este perfect, iar provocarea de a asigura sustenabilitatea prin alocări eficiente ale resursei financiare este una comună, indiferent că vorbim de sisteme de tip Beveridge sau Bismarck ori de sistemul american", a spus Păun.

Oficialul a subliniat nevoia de finanţare adecvată a sistemului de sănătate.

"Nu putem vorbi de performanţa unui sistem de sănătate fără a avea în vedere şi aspectul financiar, pentru că, fără îndoială, cele două nu pot fi disociate. (...) Viitorul în sănătate înseamnă inovare, prevenţie, soluţii de e-health", a mai spus Păun.

viewscnt