Specialiştii din România nu s-au aşteptat la o rată atât de mare a infecţiilor cu virus gripal în acest an, Dr. a declarat marţi managerul Institutului "Matei Balş" din Capitală, Dr. Adrian Streinu-Cercel.
"Virusurile gripale sunt nişte virusuri parşive. Ele, în fiecare an, îşi schimbă structura câte un pic. Nu prea ştim exact în care parte a genomului îşi schimbă structura. Semnalul pe care îl avem în momentul de faţă cu aceste decese care au apărut la unele persoane ce nu aveau boli asociate ne pune un pic pe gânduri”, a spus Adrian Streinu-Cercel, citat de Agerpres.
“Asta nu înseamnă că până în momentul în care nu avem certitudini din punct de vedere genomic putem să spunem că este un virus mai agresiv sau mai puţin agresiv, însă rata infecţiilor într-adevăr este una la care nu ne-am aşteptat", a completat medicul.
Doar la Institutul "Matei Balş" s-au prezentat 1.077 de pacienţi, dintre care 511 au fost în contextul gripei, de vineri la prânz şi până luni dimineaţă.
"Că este epidemie, că nu este epidemie mă interesează mai puţin. Eu trebuie să îi asist, să îi diagnostichez, să îi tratez şi dacă pot să îi fac bine. S-au luat măsuri în spitalele care erau predispuse pentru acest lucru, cum sunt spitalele de boli infecţioase, cum sunt cardiologiile, măsuri de restricţionare a circulaţiei pacienţilor ", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.
Medicul a precizat că, în cazul în care s-ar declara epidemie de gripă în România, spitalul pe care îl conduce ar putea aduce medici rezidenţi, astfel încât să poată fi susţinute liniile de gardă.
Autorităţile ar putea declara marţi epidemia de gripă în România, dacă datele oficiale confirmă că s-a înregistrat a treia săptămână la rând de creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii acute, potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.