Klaus Iohannis: Obligarea medicilor rezidenţi să rămână în ţară nu este o soluţie chibzuită

Klaus Iohannis: Obligarea medicilor rezidenţi să rămână în ţară nu este o soluţie chibzuită

Obligarea medicilor rezidenţi să rămână în ţară nu este o soluţie "chibzuită", deoarece medicii nu pot fi determinaţi în acest mod să rămână în România, consideră preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele aminteşte că a lansat dezbaterile pe tema resursei umane în sănătate încă din 2015, însă guvernul a întârziat rezolvarea acestor probleme.

„Din nefericire, zilele acestea a fost vehiculată în spaţiul public o soluţie deloc chibzuită privind obligarea medicilor rezidenţi de a rămâne în ţară. Nu în acest mod ne ţinem medicii acasă", a spus Iohannis, într-un mesaj transmis de consilierul de stat Loreta Păun la cea de-a doua ediţie a International Medical Students' Congress of Bucharest - UMF "Carol Davila".

“Înainte de toate, decidenţii politici au obligaţia de a vă crea cadrul adecvat pentru a practica medicina aici, acasă. Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de planificare riguroasă, de strategie şi consecvenţă în implementarea sa”, a completat el.

Şeful statului consideră că studenţii se pot implica în conturarea unei viziuni pe termen lung în domeniul sănătăţii, pentru ca sistemul de sănătate din România să devină comparabil cu cele din statele avansate ale Uniunii Europene.

"România se confruntă cu un accentuat exod al medicilor, iar tinerii, în primul rând, sunt cei care pleacă în străinătate, în căutarea unor condiţii de muncă decente, a unor oportunităţi profesionale mai bune, a respectului şi a valorizării meseriei sau, de ce nu, a unor salarii mai mari decât cele din sistemul de sănătate autohton. Sunt convins că foarte mulţi dintre voi şi-au ales această carieră din dorinţa de a profesa aici, în România", a mai spus Iohannis, citat de Agerpres.

Declaraţia preşedintelui vine după ce, în 27 noiembrie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că instituţia pe care o conduce are în vedere o modalitate de a-i face pe medicii rezidenţi să stea în ţară un anumit număr de ani printr-un act adiţional la contractul de muncă.

”Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii”, a spus Pintea.

“Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a completat ea.

viewscnt