Medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi în funcţia de medic cu contract de muncă timp de cel mult un an după finalizarea stagiului de pregătire, prevede o ordonanţă de urgenţă (OUG) aprobată joi de guvern, la propunerea Ministerul Sănătăţii.
Proiectul de act normativ a fost prezentat în urmă cu o lună de 360medical.ro.
“Medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcţia de medic, în unităţi sanitare publice care înregistrează deficit de personal şi sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă”, se arată în actul normativ.
Măsura vizează reducerea deficitul de personal în spitalele publice, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Alte prevederi ale OUG se referă la reglementarea mai clară a situaţiilor privind schimbarea specialităţii pentru rezidenţii pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidenţiat.
Ministerul Sănătăţii a reglementat şi modalitatea de susţinere a examenului de specialist în specialităţile de anestezie şi terapie intensivă şi medicină de urgenţă.
“Prin excepţie (…), pentru specialitatea anestezie şi terapie intensivă şi, respectiv, specialitatea medicină de urgenţă examenul se organizează potrivit metodologiei specifice aprobată prin Ordin al ministrului sănătăţii”, menţionează actul normativ.
Actul normativ mai prevede introducerea formatului electronic al Caietului de monitorizare a pregătirii în rezidenţiat, măsură care urmăreşte creşterea capacităţii de urmărire a pregătirii rezidenţilor şi a gradului de digitalizare.
De asemenea, pentru creşterea calităţii pregătirii rezidenţilor de la domeniile medicină dentară şi farmacie, actul normativ a corelat numărul de rezidenţi cu numărul de profesori sau îndrumători de formare, conform datelor furnizate de universităţile de medicină şi farmacie.