Metodologie de instruire iniţială a medicilor pentru supravegherea persoanelor expuse la radiaţii ionizante

Metodologie de instruire iniţială a medicilor pentru supravegherea persoanelor expuse la radiaţii ionizante

Ministerul Sănătăţii a elaborat o metodologie de instruire iniţială a medicilor de medicina muncii în vederea abilitării pentru supravegherea persoanelor expuse profesional la radiaţii ionizante. 

Noua metodologie este inclusă într-un proiect de ordin elanorat de Ministerul Sănătăţii, care aplică o prevedere a ordinului ministrului sănătăţii nr. 1096/2021 (Normele privind supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante).

Ordinul nr. 1096/2021 prevede că metodologia de instruire iniţială a medicilor de medicina muncii în vederea abilitării pentru supravegherea expuşilor profesional la radiaţii ionizante trebuie aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii în termen de cel mult 90 de zile (adică cel târziu în 12 octombrie 2021).

Noua metodologie a fost elaborată de către specialiştii cu atribuţii în domeniul medicinei muncii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Scopul metodologiei este organizarea cursurilor de instruire iniţială a medicilor de medicina muncii în vederea supravegherii medicale specifice şi corecte a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante.

Cursul de instruire se adresează medicilor specialişti sau primari medicina muncii care asigură supravegherea medicală a lucrătorilor expuşi profesional la radiaţii ionizante şi care îndeplinesc condiţia de vechime de 5 ani în specialitate, incluzând perioada de pregătire în rezidenţiat.

Programul de instruire se desfăşoară anual, nu mai târziu de luna noiembrie a fiecărui an.

Sesiunea de instruire va fi organizată la sediul INSP Bucureşti sau online, pe o perioadă de trei zile lucrătoare, după un program de 6 ore de curs/zi. La sfârşitul programului de instruire, cursanţii trebuie să poată organiza examinările medicale preventive de medicina muncii, aplica corect principiile de radioprotecţie în scopul evitării efectelor negative ale radiaţiilor ionizante asupra sănătăţii şi demonstra deţinerea de capacitate de organizare a unui serviciu medical implicat atât în condiţii normale, cât şi într-o situaţie de supraexpunere sau urgenţă radiologică.

De asemenea, cursanţii trebuie să recunoască tipurile de expunere la radiaţii ionizante şi posibilele efecte pentru sănătate, să poată efectua ancheta medicală în cazul unei situaţii de supraexpunere şi să cunoască sistemul informaţional şi de cooperare, în situaţii normale şi în caz de urgenţă radiologică sau accident nuclear.

În urma participării la sesiunea de instruire absolvenţii vor primi câte un certificat de absolvire eliberat de Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

Informaţii cu privire la organizarea acestuia vor fi afişate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică/Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (INSP/CNMRMC).

viewscnt