Ministerul Sănătăţii urmează să înfiinţeze o subcomisie pentru controlul tuberculozei în cadrul comisiei de pneumologie. Măsura este considerată necesară în spacial ca urmare a pericolului generat de tuberculoza cu germeni rezistenţi, pentru care rata de succes terapeutic este încă redusă.
Măsura este inclusă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii.
Iniţiatorii proiectului arată că incidenţa globală (IG) a tuberculozei (cazuri noi şi recidive) a scăzut semnificativ în ultimele 2 decenii în România, de la un nivel maxim de 142,2%000, în anul 2002, până la 37,3%000 în 2020, potrivit bazei naţionale de date TB (actualizată pentru raportarea TESSY 2021).
De asemenea, mortalitatea a scăzut de la 10,3%000 în 2002 la 3,5%000 în 2020, în condiţiile în care rata de succes terapeutic la cazurile noi, pulmonare, confirmate bacteriologic s-a menţinut la peste 80% în ultimii 20 de ani.
"Din păcate, în România nu se înregistrează aceleaşi rezultate favorabile în tratamentul TB cu germeni rezistenţi, unde rata de succes terapeutic este sub 50% - 39.1% pentru cazurile TB-DR pulmonare înregistrate în anul 2018", arată autorii, în referatul de aprobare al proiectului de act normativ.
Evoluţia indicatorilor privind incidenţa TB cu germeni sensibili are un trend net descendent în România, însă experţii avertizează că pandemia de Covid-19 "a dus la scăderea atificială a numărului de cazuri".
"De aceea, scăderea marcată a incidenţei trebuie privită cu prudenţă şi trebuie menţinute eforturile privind diagnosticul şi tratamentul TB în România", arată documentul.
Ministerul Sănătăţii consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică, iar activităţile antituberculoase prevăzute în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT) sunt gratuite.