Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească activitatea Centrului de Luptă Antidrog, pe care îl are în subordine de 15 ani. Deocamdată, centrul nu are nici măcar sediu

Ministerul Sănătăţii intenţionează să crească activitatea Centrului de Luptă Antidrog, pe care îl are în subordine de 15 ani. Deocamdată, centrul nu are nici măcar sediu

În anul 2009, Guvernul a înfiinţat Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, Centrul a preluat atribuţiile de consiliere medicală în domeniul consumului de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Instituţia nu a avut o activitate notabilă în ultimii 15 ani, iar în prezent nu are nici măcar un sediu. Totuşi, ţinând cont de ultimele evoluţii în legătură cu consumul de droguri în România şi cu creşterea adicţiilor, mai ales în rândul tinerilor, Ministerul Sănătăţii intenţionează să îmbunătăţească activitatea centrului şi să-i sporească atribuţiile. 

Astfel, un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătăţii prevede modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1424/2009 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog).

Prima modificare propusă este chiar a sediului Centrului, motivul fiind chiar lipsa acestuia.

"Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog solicită modificarea alin. (1) al art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 1424/2009, deoarece Centrul a rămas fără sediu social, ca urmare a evacuării imobilului situat în str. Pitar Moş nr. 15, sector 1, ceea ce pune instituţia într-o situaţie specială din punct de vedere administrativ. Solicitarea este motivată de necesitatea derulării în condiţii legale a activităţilor financiare cu trezoreria, administraţia financiară, terţii cu care există contracte în derulare şi activităţile de care depinde funcţionarea Centrului", arată autorii proiectului, în nota de fundamentare.

O a doua modificare vizează statutul şi atribuţiile Centrului, care se ocupă în prezent doar de coordonarea, implementarea şi evaluarea la nivel naţional a politicilor de sănătate mintală.

Proiectul noului act normativ prevede că centrul va funcţiona ca unitate sanitară fără paturi, cu 30 de posturi.

În aceea de priveşte atribuţiile Centrului, acestea urmează să fie extinse "pentru a reflecta rolul specific în prevenirea şi tratamentul adicţiilor", potrivit proiectului.

Astfel, instituţia va propune Ministerului Sănătăţii priorităţi şi măsuri în domeniul politicilor de sănătate mintală şi a politicilor privind prevenirea şi tratamentul adicţiilor, precum şi priorităţile în implementarea şi dezvoltarea programelor specifice.

De asemenea, Centrul va asigura consultanţă şi asistenţă tehnică în formarea şi dezvoltarea de competenţe specifice ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale, va realiza programe de formare profesională, ghiduri de practică medicală în domeniul sănătăţii mintale şi în domeniul prevenirii şi tratamentului adicţiilor.

Centrul va mai avea, printre atribuţii, dezvoltarea aplicaţiilor informatice în domeniul sănătăţii mintale, prevenirii şi tratamentului adicţiilor, managementul Programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică şi coordonarea activităţilor de consiliere medicală în domeniul consumului de droguri.

viewscnt