Ministerul Sănătăţii schimbă metodologia pentru cursurile de noţiuni fundamentale de igienă pentru angajaţii din învăţământ şi din anumite servicii

Ministerul Sănătăţii schimbă metodologia pentru cursurile de noţiuni fundamentale de igienă pentru angajaţii din învăţământ şi din anumite servicii

Ministerul Sănătăţii intenţionează să modifice metodologia pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului din sistemul de învăţământ şi din unele unităţi care furnizează servicii populaţiei privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, pentru a evita accidente precum cele generate de utilizarea unor doze excesive de produse biocide.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care urmează să înlocuiască ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei nr. 1225/5031/2003 (privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului privind insuşirea noţiunilor fundamentale de igienă).

Autorii proiectului argumentează necesitatea schimbării metodologiei pentru a evita accidente colective de intoxicaţie, precum cel înregistrat recent la liceul german din Arad, cauzat de utilizarea unor doze excesive de produse biocide in tratamentul de deratizare, la Timişoara, provocate de utilizarea necorespunzătoare în spaţii locative a fosfurii de aluminiu, sau cazurile de intoxicaţie cu clor într-un ştrand din Bucureşti.

"Personalul angajat ce desfăşoară activităţi şi servicii care implică riscuri pentru viaţa, sănătatea sau securitatea populaţiei ar trebui să aibă şi să-şi actualizeze cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a le permite să furnizeze servicii de calitate menite sa protejeze sănătatea consumatorului. În acest mod, se va asigura respectarea cerinţelor privind sănătatea comunităţii iar personalul va putea îndeplini standarde profesionale înalte, conducând la servicii de o calitate corespunzătoare", se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Proiectul propune evaluări periodice ale eficienţei programelor de instruire, precum şi verificări pentru a asigura derularea eficientă a programelor şi instruirea corespunzătoare a personalului.

De altfel, proiectul prevede revizuirea şi actualizarea programelor de instruire, în ritmul progresului legislativ şi tehnic al cunoştintelor.

Cursurile vor fi oferite de medicii cu pregătire în specialităţile igienă, sănătate publică sau epidemiologie, în colaborare cu chimişti sau biologi sau toxicologi.

Legislaţia actuală prevede că direcţiile de sănătate publică judeţene (DSP) trebuie să participe "activ" la programele de instruire a personalului din serviciile de sănătate publică şi a populaţiei.

"Prezentul proiect de ordin stabileşte mecanismele şi cerinţele minime privind pregătirea, obţinerea, menţinerea şi demonstrarea competenţei necesare furnizarii acestor servicii", mai arată documentul menţionat.

viewscnt