Ministerul Sănătăţii stabileşte un preţ de 865 lei fără TVA pentru un flacon de imunoglobulină importat prin Unifarm

Ministerul Sănătăţii stabileşte un preţ de 865 lei fără TVA pentru un flacon de imunoglobulină importat prin Unifarm

Ministerul Sănătăţii a stabilit un preţ en gros de 865,37 lei pentru un flacon de 50 ml soluţie perfuzabilă de imunoglobulină importat prin Unifarm, arată un ordin publicat joi în Monitorul Oficial.

Astfel, prin excepţie de la ordinul 368/2017 privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, noul ordin stabileşte că un flacon de 50 ml de soluţie perfuzabilă de imunoglobulină Privigen (concentraţie 100 mg/ml) produsă de compania germană CSL Behring va fi vândut de Unifarm cu preţul indicat.

“Preţurile se aprobă pentru medicamentele achiziţionate şi distribuite de compania naţională Unifarm SA în temeiul OUG nr. 19/2018 de încredinţare către Unifarm SA a serviciului de inters economic general în vederea realizării activităţii de aprovizionare cu medicamente necesare asigurării activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului”, se arată în ordin.

Preţul este valabil până la 1 decembrie 2019.

Imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului uman.

Imunoglobulina atacă substanţele străine, cum ar fi bacteriile, şi asistă corpul în distrugerea lor, fiind inclusă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a medicamentelor esenţiale.

Recent, Ministerul Sănătăţii a introdus imunoglobulina pe lista medicamentelor strategice, care cuprinde în total 243 de produse.

În martie, România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină, iar guvernul a suspendat taxa clawback pentru imunoglobulină pentru doi ani.

Potrivit autorităţilor, România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame în fiecare lună.

Săptămâna aceasta, Ministerul Sănătăţii a precizat că imunoglobulina pentru asigurarea tratamentului în ambulatoriu al pacienţilor cu sindrom de imunodeficienţă primară se eliberează doar prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, în baza prescripţiei medicale în condiţiile în care există confuzii în privinţa prescrierii.

viewscnt