Majorarea taxei clawback riscă să ducă la dispariţia unor medicamente ieftine de pe piaţă, iar Ministerul Sănătăţii caută soluţii să introducă noi molecule pe lista medicamentelor compensate în baza contractelor cost-volum fără să majoreze taxa, potrivit ministrului Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a discutat marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi la o dezbatere publică privind un proiect de hotărâre de guvern care prevede introducerea a două noi molecule pe lista medicamentelor compensate, în baza unor contracte cost-volum.
În 4 martie, 360medical.ro a prezentat proiectul de hotărâre de guvern propus de Ministerul Sănătăţii, prin care medicamentele vandetanib, pentru tratamentul neoplasmului medular tiroidian (NMT), şi alemtuzumab, pentru scleroză multiplă, urmează să fie introduse pe lista medicamentelor compensate.
"Această modificare a HG 720 cuprinde introducerea medicamentelor care deja sunt în contractele de cost-volum. Este adevărat, mai sunt încă molecule pe care va trebui să le introducem, dar, am spus-o şi la întâlnirea cu reprezentanţii firmelor de medicamente inovative şi generice, va trebui să continuăm să lucrăm pe acel grup de lucru privind taxa clawback, pentru că introducerea de noi molecule înseamnă creşterea taxei de clawback”, a declarat Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă, sustenabilitate financiară şi de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.
Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.
Proiectul de buget elaborat de Ministerul Finanţelor prevede că CNAS va putea încheia contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat în valoare de 4,49 miliarde lei în 2019.
Ministrul a avertizat marţi că autorităţile caută măsuri care să vină atât în sprijinul pacienţilor care folosesc medicamente inovative, cât şi a celor care folosesc medicamente generice.
“În această primă etapă vom introduce medicamentele care sunt deja în contractele cost-volum, urmând ca trimestrial, periodic să introducem moleculele celelalte care au fost analizate. Nu se pune problema să nu introducem aceste molecule. Este vorba despre un timing care am cerut să fie respectat de către toate companiile, tocmai pentru a putea echilibra această taxă de clawback”, a afirmat Sorina Pintea.
“Ştiţi foarte bine, pericolul este să dispară medicamentele ieftine, nu vrem asta", a mai spus ministrul.
Asociaţiile producătorilor de medicamente au solicitat de mai multe ori în ultimele luni guvernului să ia cât mai repede o decizie pentru scăderea taxei clawback la medicamentele ieftine, pentru a evita dispariţia a mii de medicamente de pe piaţă şi închiderea unor linii de producţie din ţară în 2019.