Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a transmis joi că este favorabil introducerii asigurărilor private de sănătate, măsură necesară pentru a asigura finanţări suplimentare în sistemul sanitar românesc.
Ministrul a explicat, într-o dezbatere pe teme de sănătate, că în România s-au dezvoltat doar abonamentele de sănătate la reţele private, nu şi asigurările private complementare de sănătate, deoarece autorităţile nu au stabilit ce tip de servicii medicale pot fi finanţate de case private de asigurări de sănătate.
"Cred că Ministerul Sănătăţii, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pe de o parte, cu reprezentanţi ai companiilor de asigurări, pe de altă parte, şi cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe ar trebui să stabilească un roadmap", a spus prof. Rafila, citat de Agerpres.
"Eu asta mi-aş dori, să facem măcar un 'roadmap', un drum de parcurs, într-o perioadă de timp definită, încât să putem să aducem şi bani noi în sănătate, pentru că toată lumea aşteaptă creşterea procentului din PIB din partea bugetului de stat sau a bugetului de sănătate pe care îl gestionează CNAS, dar, în mod evident, bani noi trebuie să vină şi din zona asigurărilor private. Şi lucrul ăsta va duce la creşterea calităţii serviciilor de sănătate", a completat ministrul.
Potrivit oficialului, o astfel de măsură trebuie asociată cu un efort de educaţie financiară pentru populaţie, care trebuie să înţeleagă avantajele unui astfel de sistem de asigurări complementare de sănătate.
"Trebuie să avem ce să le comunicăm copiilor noştri şi concetăţenilor noştri legat de oportunităţile pe care le oferă asigurările private de sănătate. Problema este puţin mai complexă şi ea trebuie să ţină cont de pachetele de servicii care, în momentul de faţă, sunt oferite cetăţenilor din România, care servicii de sănătate ar putea să facă subiectul asigurărilor private de sănătate, care sunt deductibilităţile şi dacă aceste deductibilităţi ar putea să fie modificate sau adaptate situaţiei, încât tot mai mulţi concetăţeni să favorizeze sau să acceseze acest tip de asigurări", a mai spus Alexandru Rafila.
Recent, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a susţinut introducerea asigurărilor complementare de sănătate, argumentând că o astfel de măsură ar elimina monopolul pe partea de finanţare a serviciilor medicale.
Introducerea asigurărilor complementare de sănătate este un proiect inclus şi în programul de guvernare al noului guvern, însă până acum nu au fost făcuţi paşi concreţi pentru implementarea măsurii.
Programul de guvernare prevede, la capitolul sănătate, “dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin creşterea ponderii fondurilor private, care să cofinanţeze servicii medicale” şi “crearea unui cadru legislativ pentru încurajarea şi creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate”.
Aceste intenţii nu sunt însoţite de un calendar de aplicare sau de termene de aplicare.
Acelaşi document menţionează că guvernul va lansa o dezbatere publică a oportunităţii introducerii concurenţei în administrarea asigurării obligatorii de bază şi va promova “deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate şi asiguratori privaţi”, însă va fi menţinut rolul statului de reglementator, finanţator şi ofertant de servicii de asigurare prin CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate.
Ideea introducerii asigurărilor complementare de sănătate a fost lansată la începutul mandatului guvernului condus de Ludovic Orban, în noiembrie 2019.
Măsura este menită să asigure fonduri suplimentare în sistemul de Sănătate, modelul vehiculat fiind cel francez.
Totuşi, până acum nu au fost realizaţi paşi concreţi pentru elaborarea legislaţiei necesare introducerii asigurărilor complementare de sănătate.